Peste 2.000 de dascăli din Timiş, în grevă japoneză
Data publicării:
Între 700 şi 800 de lei câştigă un profesor în primii ani de învăţământ. Fără bonuri de masă, tichete cadou sau orice alte sporuri, mulţi rămân la catedră din pasiune.
Profesorul Gabriel Borugă ne spune: ”Cum orele la ingineri au fost reduse, am ajuns să facem naveta şi astfel am ore şi la Lugoj, am o colega care ia 800 de lei și 400 dă pe navetă”.
Iuliana Vuia este numai una din învăţătoarele a cărei experienţă nu este direct proporţională cu salariul lunar - la 14 ani vechime are 1.500 de lei ”în mână”. ”Ce se poate face cu banii aştia? Plătesc întreţinerea şi o dată la nu ştiu câte luni, mai îmi cumpăr eu ceva de îmbrăcat. E foarte greu să supravieţuieşti”.
Radu Bilavu, preşedinte FSLI Timiş, ne precizează: ”Noi am propus o nouă lege a salarizării, adoptarea unei noi legi care să mărească chiar salariul debutanţilor cu 50%”.
În total, peste 2000 de profesori din şcolile din Timiş au intrat în grevă japoneză. În 6 noiembrie, sute de dascăli vor picheta la Bucureşti sediul Guvernului şi sediul USL. ”Noi suntem intelectuali, e foarte greu ca noi să ieşim în stradă. Mi se pare un pic ruşinos şi credem că ar trebui să fim apreciaţi de alții”, spune învăţătoarea Liliana Szolosi.