Penitenciarul din Timişoara, lider naţional la venituri

Data publicării:
penitenciar

Penitenciarul din Timişoara este lider în România în ceea ce priveşte veniturile încasate din munca deţinuţilor. Pentru prima dată s-a depăşit pragul de 2 milioane de euro ce reprezintă prestări servicii din folosirea la muncă a persoanelor private de libertate. Cei peste 500 de deţinuţi nu rămân nerăsplătiţi. Primesc un salariu şi li se reduce si pedeapsa.

Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara şi-a depăşit propriul record, dar şi recordul national la bani obţinuţi din munca deţinuţilor. Peste 2 milioane de euro au intrat în buget ca urmare a muncii a aproximativ 500 de persoane private de libertate.

"Este, cu siguranţă, un record la nivelul sistemului penitenciar. Bineînţeles că şi alte unităţi penitenciare mizează foarte mult pe implicarea deţinuţilor în activităţi lucrative, însă dacă e să ne raportăm la anul 2018, într-adevăr un record din veniturile obţinute din munca deţinuţilor", spune Ramona Ilieş- purtător de cuvânt penitenciar.

Ioan Corb Dumitru a fost acuzat de omor şi condamnat la 15 ani de închisoare. A muncit de când a ajuns după gratii, ceea ce i-a adus și o micșorare a perioadei de detenție. Acum mai are doar un an şi jumătate până va fi eliberat.

"Cât timp aţi muncit în aceşti 15 ani? Tot timpul muncim, pentru că prin muncă câştigăm zile şi ajungem să fim eliberaţi mai devreme. Câţi ani aţi câştigat prin faptul că munciţi? Până la ora actuală am câştigat 554 de zile", susține Ioan Corb Dumitru.

Şi alţi deţinuţi muncesc din dorinţa de a câştiga un ban şi de fi eliberați mai repede.

"Sunteţi mulţumit de salariul pe care îl primiţi? Da, în condiţiile în care sunt da. Câştigăm şi zile şi bani şi asta e."

Administratorii companiilor care nu găsesc forță de muncă pe piață au la dispoziție varianța deținuților.

"Condiţiile macro-economice care influenţează ţara noastră, în sensul multor persoane calificate care au plecat din ţară. Şi atunci lipsurile de pe piaţa forţei de muncă, în momentul în care avem comenzi mai mari putem suplini cu munca cu persoane private de libertate", adaugă Rareş Făşie - administrator firmă.

Nici la remuneraţie, nici la modul în care se comportă cu angajaţii nu face discriminări între un deţinut şi un angajat obişnuit.

"Condiţiile de lucru sunt practice exact cele care sunt în orice fabrică. Adică ei beneficiază de aceleaşi drepturi ca oricare angajat, dar bineînţeles şi obligaţii în schimbul cărora ei primesc inclusiv un salariu care li se livrează lunar", continuă administratorul firmei. 

"Suntem, în continuare, foarte foarte căutaţi de către firme, de către companii care doresc să angajeze deţinuţi", mai spune Ramona Ilieş - purtător de cuvânt al penitenciarului.

Din aproximativ 900 de deţinuţi ai Penitenciarului Popa Șapcă din Timișoara, anul trecut au muncit peste 500.

"Deţinuţii lucrează fie sub pază şi supraveghere, cei care îşi execute pedeapsa într-un regim semideschis, dar sunt şi deţinuţi, aproximativ 200 care lucrează în regim deschis, fără supraveghere. Ei merg singuri pe poarta penitenciarului, îşi execute cele opt ore de muncă, urmând ca la terminarea programului să se reîntoarcă în penitenciar", mai explică purtătorul de cuvânt al penitenciarului. 

Veniturile deţinuţilor se negociază, însă nu au voie să fie mai mici de 13 lei pe oră pentru fiecare deţinut şi nu pot fi mai mici decât salariul minim brut pe economie.

"Din veniturile obţinute, 40 % revine persoanei private de libertate şi 60 % penitenciarului, constituind venituri proprii. Din aceşti bani deţinuţii în timpul executării pedepsei pot să-şi facă cumpărături la magazinul din incinta unităţii. Foarte mulţi dintre ei trimit bani acasă familiei",  Ramona Ilieş.

Banii obţinuţi de Penitenciarul din Timişoara din munca angajaţilor merg la bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...