Penitenciarul din Timişoara, lider naţional la venituri

Data publicării:
penitenciar

Penitenciarul din Timişoara este lider în România în ceea ce priveşte veniturile încasate din munca deţinuţilor. Pentru prima dată s-a depăşit pragul de 2 milioane de euro ce reprezintă prestări servicii din folosirea la muncă a persoanelor private de libertate. Cei peste 500 de deţinuţi nu rămân nerăsplătiţi. Primesc un salariu şi li se reduce si pedeapsa.

Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara şi-a depăşit propriul record, dar şi recordul national la bani obţinuţi din munca deţinuţilor. Peste 2 milioane de euro au intrat în buget ca urmare a muncii a aproximativ 500 de persoane private de libertate.

"Este, cu siguranţă, un record la nivelul sistemului penitenciar. Bineînţeles că şi alte unităţi penitenciare mizează foarte mult pe implicarea deţinuţilor în activităţi lucrative, însă dacă e să ne raportăm la anul 2018, într-adevăr un record din veniturile obţinute din munca deţinuţilor", spune Ramona Ilieş- purtător de cuvânt penitenciar.

Ioan Corb Dumitru a fost acuzat de omor şi condamnat la 15 ani de închisoare. A muncit de când a ajuns după gratii, ceea ce i-a adus și o micșorare a perioadei de detenție. Acum mai are doar un an şi jumătate până va fi eliberat.

"Cât timp aţi muncit în aceşti 15 ani? Tot timpul muncim, pentru că prin muncă câştigăm zile şi ajungem să fim eliberaţi mai devreme. Câţi ani aţi câştigat prin faptul că munciţi? Până la ora actuală am câştigat 554 de zile", susține Ioan Corb Dumitru.

Şi alţi deţinuţi muncesc din dorinţa de a câştiga un ban şi de fi eliberați mai repede.

"Sunteţi mulţumit de salariul pe care îl primiţi? Da, în condiţiile în care sunt da. Câştigăm şi zile şi bani şi asta e."

Administratorii companiilor care nu găsesc forță de muncă pe piață au la dispoziție varianța deținuților.

"Condiţiile macro-economice care influenţează ţara noastră, în sensul multor persoane calificate care au plecat din ţară. Şi atunci lipsurile de pe piaţa forţei de muncă, în momentul în care avem comenzi mai mari putem suplini cu munca cu persoane private de libertate", adaugă Rareş Făşie - administrator firmă.

Nici la remuneraţie, nici la modul în care se comportă cu angajaţii nu face discriminări între un deţinut şi un angajat obişnuit.

"Condiţiile de lucru sunt practice exact cele care sunt în orice fabrică. Adică ei beneficiază de aceleaşi drepturi ca oricare angajat, dar bineînţeles şi obligaţii în schimbul cărora ei primesc inclusiv un salariu care li se livrează lunar", continuă administratorul firmei. 

"Suntem, în continuare, foarte foarte căutaţi de către firme, de către companii care doresc să angajeze deţinuţi", mai spune Ramona Ilieş - purtător de cuvânt al penitenciarului.

Din aproximativ 900 de deţinuţi ai Penitenciarului Popa Șapcă din Timișoara, anul trecut au muncit peste 500.

"Deţinuţii lucrează fie sub pază şi supraveghere, cei care îşi execute pedeapsa într-un regim semideschis, dar sunt şi deţinuţi, aproximativ 200 care lucrează în regim deschis, fără supraveghere. Ei merg singuri pe poarta penitenciarului, îşi execute cele opt ore de muncă, urmând ca la terminarea programului să se reîntoarcă în penitenciar", mai explică purtătorul de cuvânt al penitenciarului. 

Veniturile deţinuţilor se negociază, însă nu au voie să fie mai mici de 13 lei pe oră pentru fiecare deţinut şi nu pot fi mai mici decât salariul minim brut pe economie.

"Din veniturile obţinute, 40 % revine persoanei private de libertate şi 60 % penitenciarului, constituind venituri proprii. Din aceşti bani deţinuţii în timpul executării pedepsei pot să-şi facă cumpărături la magazinul din incinta unităţii. Foarte mulţi dintre ei trimit bani acasă familiei",  Ramona Ilieş.

Banii obţinuţi de Penitenciarul din Timişoara din munca angajaţilor merg la bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...