Paradisul muncitorilor necalificați

Data publicării:
paradis muncitori

Fără masterat, licență sau specializări în străinătate, iar de multe ori doar cu o diplomă de opt clase. Asta caută mari investitori germani și italieni pentru fabricile lor de confecții sau componente auto deschise la Timișoara.

„Suntem pe primul loc la rata de angajabilitate la nivelul muncitorilor necalificați. În prima săptămână am reușit să angajăm peste 40 de persoane, o medie de cel puțin opt persoane pe zi [...]  [Ce înseamnă asta raportând la orele dintr-o zi?] Unul pe oră”, precizează Mihai Dănilă, managerul unei firme de recrutare.

Practic, în fiecare ora, agenții de recrutare întocmesc actele unui nou angajat. Iar oamenii sunt încântați, mai ales că salariile pentru un necalificat trec de 1300 de lei.

„În domeniul maselor plastice aș vrea să lucrez. [Studii superioare? Ați studiat ceva?] Gimnaziul și cam atât”, admite un potențial angajat.

„Un loc de muncă mai bun, salariu mai bun. [La ce loc de muncă, vă gândiți. În ce?] La o fabrică, operator mase plastice”, spune un timișorean.

„[Aveți studii superioare?] Nu, dar oricum se găsește greu”, mai spune un candidat.

Marii investitori recunosc că la bandă singurul criteriu de selecție e calitatea produsului. Așa au transformat Timișoara în destinația favorită pentru  muncitorii necalificați.

Avem 980 de angajați dintre care 300 în aria de inginerie și 680 de în aria de producție. Muncitorii pe care îi avem au studii medii. Cel mai important e să fie oameni stabili și să aibă o orientare către calitate”, explică Anica Stoica, managerul de resurse umane al unei companii.

În județul Timiș rata șomajului este sub 2%, iar revista Forbes a plasat orașul de pe Bega pe locul întâi în topul destinațiilor de afaceri din România. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri