Papricaş, muzică şi vin, reţeta unui festival cu tradiţie la Buziaș
Data publicării:
Unul dintre concurenți a pregătit patru feluri de papricaş: de vită, de porc, de pasăre şi de oaie. Reţeta a moştenit-o de la tatăl său: ”E făcut după model unguresc, condimentat bine. Condimente, zarzavaturi. ”Cantitatea, 60 de l are ceaunul, 18 kg de carne, un kg de legume şi condimente. E cea mai scumpă carne. Dacă vrei ceva bun trebuie să sacrific buzunarul”, ne spune Eugen Otveş.
Alături de el, alţi concurenţi - în total, 43 - din Timiş, Arad şi Caraș-Severin au preparat reţete care de care mai gustoase. Doru Ignat afirmă: ”Am pregătit un papricaş de carne de vită, e reţetă proprie, cu mămăliguţă, bio, totul e natural şi e foarte gustos”.
Și cunoscutul Uica Mihai: ”Aici avem un gulaş mai special făcut din 80 de kg de carne de porc, 40 de kg carne de legume şi drept capac am pus 16 pui crăpaţi doar pe piept”.
Aproximativ 3.000 de oameni au trecut pe la ceaunele fierbinţi şi nici unul nu a plecat fară să guste din specialităţile pregătire de bucătari: ”Gulaş de vită, foarte bun, murături, o să încercăm şi ciorbă de peşte”.
”Condiţia esenţială a fost ca fiecare cazan să conţină un papricaş tradiţional, bănăţean. Mai puţin conta carnea din care e preparat”, ne-a precizat Sorin Munteanu, organizatorul festivalului.