Cel care acum le dă sfaturi studenților în căutara unui loc de muncă este Alexandru Comșa, un absolvent al Facultății de Mecanică din Cadrul Universității Politehnic a din Timișoara. De un an ocupă poziția de inginer proiectant mecanic la o companie din domeniul producției de mașini.El își amintește că primii pași în carieră sunt mai anevoioși.
"Eu, personal, am început printr-un intership și mi-a dat seama că fără puțină experiență e foarte greu să începi. Prin acest intership am avut legătură cu angajații copaniei, cu soft-urile, și am crescut ușor fără restricții din punct de vedere al experienței. În paralel lucrez și fac și masterul și îmi place foarte mult", mărturiseşte Alexandru Comșa.
Dacă cei care studiază în cadrul unui program de masterat găsesc soluții pentru a avea un job în același timp, studenți aflați pe băncile facultății caută un loc de muncă part-time. Chiar și atunci, în funcție de specializare, angajatorii au cerințe greu de îndeplinit.
Cu toate aceastea, cel mai ușor reușesc să se integreze pe piața muncii absolvenții facultăților din domeniul IT, dar și cei care urmează un profil tehnic.
"Ne-au cerut o analiză cu ceea ce s-a întâmplat cu studenții noștri în ultimele 18 luni, ori după 18 luni avem peste 80% dintre absolvenții noștri angajați", ne-a spus Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.
Târgul intitulat ,,Zilele Carierei" se află la cea de-a cincea ediție și le oferă studenților posibilitatea de a se întâlni cu principalii angajatori din regiune. Aceștia pun la dispoziție peste 2.000 de oportunități de angajare. Pe lângă informațiile culese de la standurile companiilor, timp de două zile, studenții au ocazia să participe la concursuri tematice sau la simulări de interviuri.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor Web: Răzvan Bulacu