Lipsa banilor, dar şi reticenţa locatarilor au făcut ca Timişoara să nu adopte până acum acest sistem. Facturarea individuală este mult mai avantajoasă, spune furnizorul de agent termic.
Pe de altă parte, reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara se opun și susţin că facturarea individuală nu va deveni realitate prea curând pentru că implică prea multe costuri.
Şi tocmai pentru a-i ajuta pe oameni, societatea de termoficare încearcă să obţină fonduri europene. Aşa locatarii ar suporta cel mult 10% din totalul investiției, la fel cum se întâmplă şi în proiectele de anvelopare a blocurilor. ”Noile informații venite de la UE ne bucură în primul rând că în afară de partea de anveloparea care va fi pentru confortul cetatenilor, va fi si această contorizare individuală cu distribuție pe orizontală si îi va scuti pe doritori”, afirmă Pampu Petrică, director general SC Colterm S.A.
Printre timișoreni, părerile sunt împărțite: ”Costurile nu pot fi mai mici. Cu tot ce se întămplă acum prețurile vor fi mai mari”, ”Vreo 400 metri cubi mi-au venit numai în plus de plătit. Ar fi bine să plătim cât consumăm”, ”Nu mi se pare o idee rea. Trebuie văzut care e impactul general, dar nu e o idee rea”.
Până acum în Timișoara, în jur de 160 de apartamente au încheiat contracte individuale cu societatea de termofiecare.
reporter: Ana Maria Mocanu operator: D. Șoșdean/ C. Pîrlogea editor web: Călin Țenche