Ce poți face cu 170 000 de chibrituri? Răspunsul este o comodă în stilul baroc, care arată asemeni unui obiect de muzeu. A reușit acest lucru un tânăr din Lugoj, care timp de un an și jumătate a pus cap la cap chibriturile și a realizat o adevărată operă de artă. Comoda are o înălţime de 83 de centimetri, lungimea de 116 centimetri şi adâncimea de 59 centimetri. Iar pentru realizarea ei s-au folosit nu mai puțin de 170.000 de beţe de chibrit.
Alexandru Takacs, din Lugoj, are în apartamentul său o un obiect de mobilier care s-ar încadra perfect într-un dormitor regal. L-a construit chiar el, din chibrituri, ajutat de soţia sa. Pasiunea pentru construcțiile din materialul neconvențional a început cu mult timp în urmă.
"După armată am început să mă gândesc mai serios, și am început construcția unei catedrale din bețe de chibrituri și acum cam în fiecare an fac o lucrare din bețe de chibrit", spune Alexandru Takacs.
Așa au prins formă o replică în miniatură a Catedralei Notre Dame din Paris, o bicicletă în dimensiuni reale, dar și mai multe machete ale unor navete spațiale. Realizarea comodei în stil baroc a fost însă, cea mai costisitoare. Aproape 3.000 de euro au costat cele aproape 1.700 de cutii cu chibrituri aduse din Ungaria, dar și celelalte materiale folosite.
"Mai este bronz, mânerele sunt din bronz, aur, de 24 de karate, foiță, și unde nu am putut aplica foiță am folosit aur lichid pe unele suprafețe", mai declară Alex
Ornamentele comodei sunt realizate fie din capetele chibriturilor, fie din rumeguș amestecat cu aracet și, ulterior, suflat cu aur. De aproape se observă cum fiecare chibrit a fost segmentat pentru a lua forma dorită.
Deși pasiunea lui îl face un artist, Alexandru Takacs nu are studii de artă și nici măcar cunoștințe de tâmplărie. În schimb are planuri de viitor și răbdarea necesară pentru a se apuca de un nou proiect: un alt obiect de mobilier ce îmbină stilul baroc cu cel gotic.