”Este o construcție rectangulară, al cărei unghi de închidere ar trebui să fie în această poziție, a noastră” - Acesta este unul din semnele care îi fac pe arheologi să creadă că au descoperit o nouă moschee, în urma săpăturilor de pe strada Vasile Alecsandri.
”Primele concluzii ne conduc spre interpretarea acestei construcţii ca fiind o altă moschee, o geamie a cetăţii Timişoarei, din perioada otomană. O construcţie care apare pe planurile realizate în secolul XVIII și este marcată ca fiind geamia lui Ali Bey”, ne-a precizat Constantin Inel, arheolog la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Şi împrejurimile construcţiei descoperite lasă să se înţeleagă că ar putea fi un lăcaş de cult al turcilor, având în vedere că în imediata vecinătate au găsit şi o intersecţie de străzi din lemn, care datează tot din perioada otomană - semn că era o zonă foarte circulată. Tot lângă zidurile presupusei moschei s-au descoperit şi rămăşite umane. Nu este un cimitir, pentru că osemintele sunt deranjate. Arheologii cred că ar fi vorba de o groapă comună, rămasă după asediul cetăţii.
”Cred că avem chiar o datorie faţă de istoria noastră să lăsăm la vedere ceea ce descoperim interesant. Nu vă pot spune concret care vor fi soluţiile, dar cuvântul de ordine pe care l-am dat este acesta: să scoatem la vedere cât mai multe lucruri interesante”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Autorităţile locale nu exclud posibilitatea ca vestigiile descoperite să fie expus. În perioada otomană, Timişoara a avut opt moschei. Cinci dintre ele au fost situate în centrul cetăţii, iar alte trei la periferie.
reporter: Ioana Sapianu operator: Dan Şoşdean editor web: Călin Țenche