Daniela Neagu este una dintre asistentele secției ATI de la Maternitatea Bega din Timișoara care luptă zilnic să salveze viața nou-născuților. Lucrează 12 ore pe zi, la foc continuu. Iar responsabilitatea e uriaşă. ”Este foarte greu pentru că normativul nostru în terapie intensivă presupune a avea grijă de doi bebeluși și noi avem secția plină ceea ce înseamnă că în cele 12 ore este o singură persoană. Fiind lipsă acută de personal nu poți să stai nicio clipă. Ai de pus perfuzii, ai de făcut tratament, ai de pus flexurile”, ne spune ea.
Copiii născuți prematur la maternitatea Bega din Timișoara beneficiază de asistență medicală în funcție de gravitatea problemei. Prioritatea au cei aflaţi pe aparatele de ventilaţie. Există și momente critice când asistenta nu face față situației, iar atunci intervine medicul de gardă.
”Ca și medic de gardă am câteva cazuri care trebuie tot timpul supravegheate, se și naște la sala de nașteri. În momentul în care se întâmplă mai multe chestii simultan și este necesară și prezența medicului și a asistentei. Este foarte greu să te împarți unde te duci mai repede”, afirmă Gabriela Diaconescu, medic primar pediatru.
Situația este cu atât mai gravă cu cât numărul nou-născuților prematur s-a dublat în ultimii ani la Maternitatea Bega din Timișoara. Anual, 100 de copii vin pe lume înainte de vreme.
Constantin Ilie, şeful Clinicii de Neonatologie, a declarat pentru Digi24 Timișoara: ”Pentru terapie intensivă şi prematuri, exact zona cea mai importantă, avem o asistentă pe tură. Este grav pentru că asta afectată calitatea muncii. Personalul lucrează într-o tensiune deosebită, cu foarte multă aparatură, în condiţii de stres intens”. Cum vede o pacientă situația? ”Bebeluşii sunt bine îngrijiţi, dar lipsa personalului îngreunează activitatea”, spune Laura Pop, o pacientă.
Reprezentanţii Maternităţii Bega susţin că singura soluție ar fi deblocarea posturilor din sistemul medical.
reporter:Marcela Sferlea
operator: Alin Lungu/ George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche