”În urma votului exprimat, Sfântul Sinod a ales în scaunul vacant al Arhiepiscopiei Timișoarei și Mitropoliei Banatului pe Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop onorific Ioan, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, care s-a arătat vrednic de această chemare prin statornicia sa”. Întronizarea arhiepiscopului Covasnei și Harghitei a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În timpul ceremoniei s-a citit gramata de numire a noului arhiepiscop şi mitropolit, întocmită de cancelaria Sfântului Sinod și aprobată de Patriarhul României.
”Înaltpreasfințitul părinte Ioan primește engolpionul mitropolitan, ca arhiepiscop mitropolitan al Banatului. Vrednic este! Vrednic este!” Ioan Selejan a primit și însemnele rangului - ale puterii, pietăţii şi înţelepciunii arhiereşti și anume mantia, crucea pectorală şi engolpionul, precum şi camilafca cu cruce, cârja arhipăstorească și mitra.
Pentru că, în timpul ceremoniei, lăcașul sfânt a devenit neîncăpător, zeci de timișoreni au stat pe treptele Catedralei Mitropolitane, în frig și în ninsoare, pentru a asculta slujba. Iar cei care au vrut să evite înghesuiala, au putut urmări ceremonia de întronizare pe ecranul special amplasat în centrul Timișoarei: ”Am stat înăuntru până acum, dar mi-a fost puțin rău și am ieșit afară. Nu e frig. Așa ceva doar o dată în viață vedem. Nu ne mai întâlnim cu așa o slujbă”, - Nu vă este frig? ”Puțin, dar pentru așa eveniment suferim”, - Nu ați mai avut loc în biserică? ”A fost, dar am ieșit puțin, am zis să mai intre și altcineva”, ”Înăuntru e foarte multă lume și vreau să și văd cum se defășoară”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan s-a născut pe 14 noiembrie 1951, într-o localitate din judeţul Bihor. După patru ani de la terminarea studiilor universitare a mers la mănăstirea gorjeană Lainici, unde a îmbrățișat viața de monah. Între anii 1990 și 1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici și, tot în 1994, a fost înfiinţată Episcopia Covasnei şi Harghitei, unde a fost ales episcop al acestei Eparhii.
Reporter: Raluca Popa / Caterina Ledrer
Operator: Tibor Alasu / George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche