Pentru a putea avea sorţi de izbândă, acţiunea va trebui să îi înduplece mai întâi pe aleşii locali pentru că, fără aportul lor, un referendum local nu este legal posibil. - Poate fi provocat, am întrebat, un astfel de referendum direct de o iniţiativă cetăţenească? ”Conform legii 3/2000, iniţiativa cetăţenească trebuie să primească suport în cadrul Consiliului Local sau Consiliului Judeţean”, spune Lucian Cosma, purtător de cuvânt Prefectura Arad.
Demersurile pentru demontarea statuii Libertăţii însă nu reprezintă o noutate. Monumentul a mai trecut odată printr-un astfel de proces şi a stat mai apoi ascuns privirilor timp de aproape 80 de ani. Dezvelită în 1890, Statuia Libertăţii a fost demontată în 1925 la cererea Guvernului României, în special datorită efigiilor care îi înfăţişează pe cei 13 generali. Abia în 2004 statuia a putut fi admirată din nou într-o piaţă din oraş.
- Vedeţi statuia ca o ameninţarea la suveranitatea de astăzi a României? ”La ce demersuri fac partidele politice ungureşti, da!”, răspunde Dan Măgurean, preşedintele organizației Noua Dreaptă Arad.
Pentru a ajunge pe masa consilierilor locali, iniţiativa Noii Drepte trebuie să adune în prima fază 5% din semnăturile cetăţenilor cu drept de vot din Arad. Părerile arădenilor legate de subiect sunt însă împărţite. Aţi fi de acord, am întrebat, cu demontarea statuii? ”Nu mă deranjează nici o statuie. Deci nici una nu mă deranjează. Sunt de acord cu toate”, ”Prea multe statui în limba maghiară mi se par mie. Asta mi se pare mie. Adică (statui - n.r.) care reprezintă statul maghiar. Sunt de acord!”, ”Omului îi şade bine cu locul iar statuia maghiarilor dacă este pusă acolo a fost pusă cu un anumit scop”.
Statuia Libertăţii nu este singurul monument din Arad ridicat în memoria eroilor Revoluţiei maghiare de la 1848. Obeliscul ridicat în Piaţa 13 martiri reprezintă de asemenea un simbol ce aminteşte de acele vremuri. Unul mult mai puţin contestat însă.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche