”Uniţi, salvăm, toată România!” - Peste 2000 de persoane, venite din întreg judeţul, s-au adunat la Arad. Înarmaţi cu bannere şi pancarte, protestatarii au mers în marş pe străzile oraşului şi şi-au strigat nemulţumirile: ”Şi-au dat viaţa pentru o bucată de pământ şi noi venim şi o distrugem, o zonă atât de fertilă, în care densitatea populaţiei este foarte mare. De ce să nenorocim acest pământ?”, ”Nu ne dorim să se fractureze hidraulic pentru că nu ne dorim aceste substanţe toxice în pământuri, în apă, în aer, nu ne dorim nici cutremurele care se produc”.
Printre protestatori s-au numărat şi locuitorii comunelor luate deja în vizor de companiile străine pentru că ascund în subteran gaze de şist. Oamenii se tem acum pentru viitorul lor şi al copiilor: ”Curticiul, la ora actuală, doar pe zona agricolă se mai bazează, nu mai este industrie, nu mai avem firme, nu mai este nimic. Ar fi praf viitorul Curticiului”.
”Este un lucru formidabil de atenţionare a ţării că trebuie să ţină seama de punctele de vedere ale ceea ce înseamnă administraţia locală şi mai ales responsabilitatea faţă de ce ai ca avuţie naţională de importanţă strategică”, afirmă Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.
Liderii protestelor speră ca aceste acţiuni să nu fie ignorate de autorităţile centrale. ”Dacă nu le ascultă, ne adunăm şi nu mai plecăm până nu pleacă ei. Să nu uităm că Vestul a mai dat o dată semnalul, Vestul mai poate da o dată semnalul”, susține Dimitrie Muscă.
Şi la Timişoara, zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei. Protestatarii şi-au adus tobele pentru a se face auziţi, dar s-au ajutat şi de bannere pentru a-şi transmite mesajele.
Astfel de acţiuni au fost organizate în 60 de localităţi din întreaga ţară.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche