„Firma care administrează cimitirul numărul patru din Timișoara ar trebui să se ocupe și de menținerea curățeniei, dar oamenii spun că acest morman de gunoi se află aici de săptămâni întregi", Angela Novăcescu - reporter Digi24 Timișoara.
„La cât gunoi este, uitați la ieșirea din cimitir... M-aș oferi voluntară ... nu mai suport”, spune o femeie.
„Este dezastru. Este cel mai mizerabil cimitir pe care l-am văzut”, mai adaugă o timișoreancă.
„În Germania, de exemplu, așa ceva nu este. Să îți arunci tu gunoiul așa... nu există”, recunoaște o altă femeie din Timișoara.
Reprezentanții firmei care se ocupă de curăţenia cimitirului din Calea Şagului dau vina pe proprii angajaţi.
„Pentru asta o să le tai 10% din salariu, încă o dată, că ar fi a doua oară și a treia oară o să vedem, o să rezolvăm să își caute alt loc de muncă. [Cu RETIM-ul aveți contract?] Da, normal că avem", a declarat, prin telefon, reprezentantul firmei concesionară a Cimitirului nr.4.
Cimitirul „Rusu Șireanu" se află în aceeași situație. Firma concesionară spune că vina este cea a societății de salubrizare care nu poate să facă față munților de gunoaie.
„La un moment dat, ne-am aglomerat pentru că cei de la RETIM nu au putut să facă față solicitărilor și noi nu putem avea contracte decât cu RETIM-ul", a explicat și Adrian Costan, managerul firmei concesionare „Rusu Șireanu”.
Administratorul angajat de firma concesionară susține că a fost încheiat un contract de ridicare a gunoiului, însă nu și de închiriere a containerelor. Motivul? Costurile sunt prea mari.
„Concesionarul l-a comandat, l-a cumpărat pe banii lui pentru că dacă închiriem de la ei gândiți-vă cât mai ia chiria pe lună. Am ridicat patru containere și acum am 3.091 de lei de plătit”, adaugă Ilie Irodea, administratorul cimitirului în cauză.
Cei care se ocupă de serviciul public de salubritate spun că, potrivit statisticilor, firmele declară și cu 80% mai puțină cantitate de deșeuri față de cât se declara în perioada în care cimitirele erau administrate de primărie.
„Faptul că nu ne adresează aceste comenzi înseamnă că vor să facă niște economii la capitolul financiar. Nu noi suntem cei care nu facem față, noi am face cu mare plăcere, dar dacă nu suntem solicitați, desigur, nu o să mergem din proprie inițiativă”, precizează Livian Hotico, purtător de cuvânt al RETIM.
„Am înțeles că nu ar avea contract cu RETIM de salubritate. Cred că au obligația să aibă contract. O să vedem despre ce este vorba și vom merge până la a anula contractul de concesiune”, admite Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Una dintre firmele concesionare a primit amendă 25.000 de lei, anul trecut. Asta, după ce la Serviciul de Protecție a Mediului au ajuns mai multe fotografii care dovedeau faptul că angajații aruncă deșeurile pe un câmp aflat la intrare în Timișoara.
Reporter: Angela Novăcescu
Operatori: Adrian Ionescu și Dan Șoșdean