Macină porumb și grâu la mori de peste 40 de ani. A moștenit obiceiul de la socrul său și-l va transmite mai departe copiilor. Deși nu credea că, după viitură, morile vor mai putea fi folosite, acum se bucură când vede făina proaspăt măcinată.
”Dacă nu ne ajuta cineva, cum să putem? Așa... s-au făcut, sunt toate la locul lor”, - Nu reușeați să vă descurcați singuri? ”Păi, multă cheltuială, cât o fi costat morile alea...”, spune Fănică Macu, localnic.
Viitura a venit toamna trecută, iar apele au distrus tot în cale. Nicio moară nu a mai fost funcțională, iar două au fost complet luate de valuri.
”Una dintre cele mai afectate mori de viitura din toamna anului trecut a fost “Îndărătnica dintre râuri”. Aceasta a fost reconstruită din temelii, iar în câteva săptămâni va fi și funcțională”, ne-a precizat Maria Rohnean, reporter Digi24 Timișoara.
Toate morile au fost reparate, iar două au fost refăcute de la zero, păstrând tehnica străveche. Acum nouă sunt funcționale, iar pentru restul se așteaptă creșterea debitului pârâului pentru a putea fi montată piatra de moară:
”Am ajutat că suntem și noi rândași la mori, ne vine și nouă rândul”, - Și acum când le vedeți că sunt funcționale? ”Păi, ne bucurăm că sunt la loc cum au fost înainte”,
- V-ați mai gândit atunci când ați văzut apa că vor fi refăcute? ”Nu ne-am gândit, nici noi ca localnici, nici primăria... dar a fost un pic de sprijin. Cu puterea localnică și cu ajutor din partea oamenilor... mai e una singură, la care trebuie să se facă un iaz, în rest sunt funcționale. Foarte frumos, are lumea ce vizita și... Toată ziua se macină la ele”.
Aproape 200.000 de lei a alocat Guvernul, prin Compania Națională de Investiții, iar firma care s-a ocupat de lucrări a consolidat malurile pârâului și a adâncit albia. În acest mod, riscul ca o nouă viitură să distrugă morile este unul extrem de scăzut.
”S-au făcut cele două canale care au fost distruse în totalitate, pe partea stângă a localității, pe o lungime de 130 de metri, și pe partea dreaptă, pe o lumgime de 40 de metri. S-a refăcut barajele, din cinci, patru sunt terminate”, ne-a declarat Ilie Imbrescu, primarul localității Eftimie Murgu.
Peste o mie de turiști au vizitat complexul mulinologic numai în această lună. Autoritățile locale speră ca, în acest an, numărul vizitatorilor să se dubleze față de 2014, odată cu reabilitarea monumentului de patrimoniu.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche