Autopsia a devenit la Deva o activitate mult mai uşoară decât şi-ar putea imagina orice medic legist din ţară. ”Toate autopsiile medico-legale se înregistrează, pot fi probe aduse organelor de anchetă, este un sistem extraordinar de bun, mulţi din ţară probabil şi-ar dori să-l aibă şi din păcate nu-l au”, spune Viorel Leontescu, asistent principal, Serviciul de Medicină Legală Hunedoara.
Viorel Leontescu lucrează de 22 de ani în cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală din Hunedoara. De-a lungul anilor s-a confruntat cu diverse situaţii în care era nevoit să participe la deshumări. De acum, aceste lucruri pot fi evitate, deoarece riscul de eroare este minim.
Sistemul a fost implementat de Dan Mărculescu, directorul Serviciului de Medicină Legală Hunedoara. Cu ajutorul camerelor video montate strategic, specialiştii - adică medicii, polițiștii sau procurorii - pot urmări pe monitoare procedurile care acum sunt efectuate de o singură persoană. Înainte, la o singură autopsie era nevoie de cel puţin trei sau patru persoane.
”Se formează practic un pătrat. Şi-atunci localizarea leziunilor se face standardizat. Fiecare caz este privit din aceleaşi unghiuri, or dacă vii cu un aparat pe care-l ai în mână, deja se schimbă unghiul, se schimbă poziţia şi anumite detalii se pierd”, spune Dan Mărculescu.
”Înainte se mergea cu aparatul de fotografiat în sală şi era mult mai greu, până se descărcau fotografiile, domnii doctori trebuiau să stea în mirosuri. Acum este mult mai simplu, de-aici se filmează tot”, precizează Andreea Chirilă, observator, de la Serviciul de Medicină Legală Hunedoara.
Sistemul mai cuprinde un aparat de radiologie, dar şi un set mobil cu care medicii se pot deplasa la faţa locului producerii evenimentului, atunci când este nevoie. Toată investiţia a costat aproximativ 9.000 de euro, bani din fondurile proprii ale Serviciului de Medicină Legală Hunedoara
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche