Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfințitul Nicolae Corneanu, s-a stins din viaţă

Data publicării:
corneanu

O viaţă dedicată lui Dumnezeu. Nicolae Corneanu s-a născut la 21 noiembrie 1923, la Caransebeş

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae Corneanu a marcat istoria Bisericii Ortodoxe Române, în ultimii 50 de ani care au trecut de la instalarea sa în fruntea Mitropoliei Banatului. La 21 noiembrie, ar fi împlinit 91 de ani.

UPDATE 1. Trupul Înalt Prea Sfinţitulului Nicolae Corneanu, decedat azi noapte, a fost depus la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

UPDATE 2. ÎPS Nicolae Corneanu va fi înmormântat miercuri. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul României

”Sfântă odihnă dă-i Doamne sufletului adormitului tău, Nicolae, și fă-i lui veșnică pomenire”. ÎPS Nicolae Corneanu s-a stins din viaţă azi-noapte în jurul orei 23. După o noapte de veghe la căpătâiul celui care a fost la cârma Mitropoliei Banatului timp de o jumătate de veac, aproape 200 de preoţi au pornit în procesiune până la Catedrala Mitropolitană. Trupul neînsufleţit va sta până miercuri în faţa altarului, pentru ca toţi cei care l-au admirat să-i poată aduce un ultim omagiu.

”Îl cunosc de foarte mult timp, eram la Mănăstirea Cozia, făceam cununia civilă când era şi dânsul acolo. A fost un om tare înţelegător şi bun”, ”A fost îndrumătorul nostru spre credinţă, Dumnezeu să-l odihnească, iar cei ierarhi mai mari să ne trimită unul tot ca Mitropolitul Nicolae”, ”Pentru Timişoara înseamnă foarte mult, fiindcă a făcut foarte mult, pentru învăţământ şi pentru religie”, au sunat câteva opinii despre ÎPS Nicolae Corneanu.

Catedrala va ramâne deschisă şi se vor ţine slujbe speciale din două în două ore. Miercuri, de la ora 9, se va oficia Sfânta Liturghie, iar de la ora 11, ceremonia de înmormântare. ”Nu am pierdut un mitropolit, ci un om de mare valoare pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în toți acești 52 de ani de când ÎPS a fost arhiereu. A reprezentat și reprezintă pentru noi un model, un exemplu de bunătate, de demnitate şi de ataşament faţă de cei pe care i-a păstorit”, spune Zaharia Pereș, consilierul cultural al Mitropoliei Banatului.

Vor urma 40 zile de doliu, dupa care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va efectua procedurile pentru alegerea unui nou mitropolit. În tot acest timp, la conducerea Mitropoliei Banatului va fi Preafericitul Patriarh Daniel.

UPDATE 3. ÎPS Nicolae Corneanu, o personalitate controversată. Mitropolitul Banatului a recunoscut, în 1990, că a colaborat cu Securitatea

ÎPS Nicolae Corneanu a rămas în istoria României ca fiind primul înalt ierarh ortodox care a recunoscut, imediat după Revoluţie, că a colaborat cu Securitatea. În 2007, rezoluţia CNSAS a scos, de altfel, la iveală că cel care a fost Mitropolitul Banatului a avut o astfel de colaborare în perioada 1950-1988. Mai mult, la scurt timp după instalarea democraţiei, în rândurile revoluţionarilor au apărut zvonuri că, din ordinul său, ar fi fost închise porţile Catedralei în '89. Aceste speculaţii au fost respinse, de-a lungul anilor, de ÎPS Nicolae Corneanu.

Despre influenţa pe care a avut-o Mitropolitul Banatului în viaţa publică am vorbit cu profesorul Claudiu T. Arieșan.

Redactor: Maria Rohnean
Operator:  Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri