”În timp ce alte țări europene și-au adaptat legislația, iar turiștii circulă de mult cu astfel de vehicule, în Timișoara cele două minibusuri stau de aproape un an într-un depozit al Regiei Autonome de Transport în comun”, precizează Maria Rohnean, reporter Digi24 Timișoara.
Mașinuțele au fost achiziționate anul trecut de municipalitate, în speranța că Timișoara va atrage turiștii la fel ca marile orașe europene. Doar că ideea, pusă deja în practică peste hotare, nu s-a potrivit defel cu realitățile din țara noastră.
”Niște vehicule care sunt înmatriculabile în Ungaria, țară a UE ca și România, nu pot fi înmatriculate în România. Ne-am lovit de această problemă”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
”Și așteptăm acum să intre în legalitate să putem din nou ieși cu ele”, adaugă Cosmin Bradu, purtător de cuvânt RATT.
De cealaltă parte, însă, reprezentanții RAR susțin că minubusurile nu pot fi înmatriculate pentru că nu le oferă siguranță turiștilor. Astfel că plimbările în centrul istoric al Timișoarei rămân, deocamdată, doar pe hârtie.
”Ele au o viteza de sub 25km/h, din acest punct de vedere nici nu se supun omologării. Noi avem o legislație care precizează cum se omologhează vehiculele. Nu îndeplinesc condițiile de siguranță cel puțin pe care le oferă un microbuz”, transmite Cristian Bucur, reprezentant RAR.
Timișorenii așteaptă însă plimbările cu aceste vehicule:
”Bine ar fi să ne dea acceptul să poată circula, nu”,
”Păcat că s-au cumpărat, dar probabil că o să se rezolve și hârtiile”,
”Am spori turismul, avem un oraș frumos care merită vizitat”.
Minibusurile fac parte din strategia de promovare a Timișoarei pentru a obține titlul de Capitală Culturală Europeană.
Minibusurile turistice, tot în garajele municipalităţii
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche