Începând cu luna octombrie, mii de elevi din clasele terminale, dar și din clasele a IX-a și a X-a vor face pregătire suplimentară la materiile la care vor susține examene naționale. Prioritate în acest proiect au avut școlile din comunele timișene, dar și liceele unde rezultatele la Testarea Națională sau la Bacalaureat au lăsat de dorit.
La examenul de Bacalaureat susținut în această vară, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară a avut o promovabilitate de 15,79%. Acest lucru înseamnă că din 76 de elevi prezenți, 64 nu au promovat examenul de maturitate. Așadar, începând cu noul an școlar, elevii claselor a IX-a și a X-a din acest liceu vor face meditații suplimentare.
Pregătirea va dura, în funcție de caz, trei sau patru luni. Elevii de gimnaziu sau de liceu pot pune întrebări sau pot face exerciții pe care nu le-au înțelesc la clasă. Prezența nu este obligatorie, iar orele suplimentare gratuite.
”Din partea școlii noastre vor participa în jur de 150 de elevi din clasele a XI-a și a X-a, să încercăm să îi implicăm și pe părinții lor. Am avut în vedere în special disciplinele de bază, Româna și Matematica, din care elevii au fost evaluați și la evaluarea națională, dar și cele care le vor susține ulterior la Bacalaureat, nu am neglijat Biologia, Chimia sau disciplinele de specialitate”, spune Andreea Muntean, directorul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara.
Chiar și cadrele didactice vor face o pregătite înainte de a începe cursurile, prin care vor dobândi titlurile de experți în învățare, experți în educație sau de consilieri școlari. În total, vor fi instruiți peste 300 de profesori și aproape 50 de psihologi, care le vor oferi consiliere specifică elevilor cu probleme. ”Vor beneficia de cursuri gratuite, pentru a pregăti elevii suplimentar cu tehnici și metode noi. Din școala noastră, fiind o școală pilot, am fost anunțați că vor fi selectați 25 de elevi, pe care îi vom selecta cu precădere din rândul celor care au probleme la învățătură”, precizează Nicoleta Neculiță, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 6 Timișoara.
Dacă până acum, profesorii de la clasă făceau ore suplimentare cu elevii fără să primească un leu în plus la salariu, de acum, dascălii vor fi răsplătiţi chiar și 500 de lei pe lunar.
”Este pentru prima dată în județul Timiș când munca pe care o prestează cadrul didactic, suplimentar, cu elevii la clasă , este remunerată. Plata nu va fi similară pentru fiecare, ei vor fi remunerați pe munca prestată, adică pe numărul de ore pe care îl vor desfăşura”, spune Aura Danielescu, inspector școlar general al județului Timiș și manager de proiect.
Proiectul va dura 18 luni și se desfășoară în colaborare cu Inspectoratul Școlar din județul Mehedinți. Pentru unitățile de învățământ implicate din cele două județe au fost atrase fonduri europene în valoare de 18 milioane de lei, din care vor fi plătite cadrele didactice. Anul acesta în Timiș, promovabilitatea după sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat fost de aproximativ 57%, iar în toamnă, rata de promovare a fost de 23,28%.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche