„Intrăm perpendicular cu acul la nivelul buzei superioare ieșim cu acul prin plagă. Vârful o să îți fie destul de mic și o să fii obligat, deci e mai bine să îl prinzi de la bază ca să ai spațiu. – Ei da să îl poți prinde”, explică unul dintre studenții de la Facultatea de Medicină din Timișoara.
Așa învață studenții de la Medicină din Timișoara cum se salvează viața unui pacient pe masa de operație. Valentin, de exemplu, vrea să facă dermatologie, dar recunoaște că până acum de bisturiu și cusături chirurgicale știa doar din cărți.
„E mult mai fain să le faci așa înr-un cadru didactic și liniștit, decât să trebuiască să le fac prima oară la spital pe oameni”, este de părere un student.
Cei 22 de studenți au învățat de la colegii lor mai mari cum se mânuiește ața chirurgicală, dar și cum se face corect o incizie.
„La facultate mai mult teorie și la chirurgie mergem în sala de operație asistăm, dar practic, nimic”, recunoaște un altul.
„Acum am făcut prima anestezie pe un picior de porc, e foarte interesant, sunt foate fericită”, admite o colegă a acestora.
Și cum la facultate cursurile înseamnă doar teorie, tinerii și-au organizat singuri cursul în weekend.
„Mulți vin din curiozitate și mulți vin să deprindă tehnicile chirurgicale de bază că până la urmă poate vor o carieră în chirurgie și le prinde bine”, spune Andrei Protesi, organizatorul cursurilor.
Cursurile au fost organizate de Societatea Sudențească de Chirurgie din România. Singurii bani pe care îi dau studenţii sunt pentru a cumpăra carnea de la abator.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu