Promisiunea Ministerului Sănătăţii nu îi linişteşte pe medicii de familie, cu atât mai mult cu cât nu a fost identificată o altă varianta prin care să se asigure distribuirea cardurilor de sănătate. Cum nimic nu a fost parafat, mai multe asociaţii ale cadrelor medicale din ţară au iniţiat o petiţie online prin care-şi exprimă din nou refuzul unei astfel de responsabilităţi. Şi medicii de familie din Timiş s-au alăturat acestui demers.
Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, ne explică: ”Au luat iniţiativa să vină în întâmpinarea demersurilor pe care noi le-am făcut la nivel de organizaţii şi au iniţiat o petiţie online care să fie semnată de către medicii de familie în sensul că nu dorim să distribuim aceste carduri de sănătate. Evident că la nivel de organizaţii noi suntem de acord cu iniţiativa lor şi nu putem decât să o susţinem”.
Discuţiile despre cardurile naţionale de sănătate, prin care fiecare pacient să-şi poată dovedi calitatea de asigurat, au început încă de acum 7 ani. După nenumărate tergiversări, în urmă cu două luni, s-a decis totuşi demararea proiectului. Pacienţii au aflat deja despre aceste documente şi le aşteaptă. Cât despre cine ar trebui să le distribuie, părerile sunt împărţite: ”Probabil pentru a implementa programul acesta, nu ar trebui să se ocupe medicii, dar pentru a le folosi, eu cred că ei ar trebui să le dea sau să le aprobe”, ”Până la urmă, ar trebui medicii să-şi vadă atunci de clienţi, de pacienţi, şi-atunci cardurile ar trebui să fie distribuite dincolo, în partea cealaltă”, ”Ce muncă grea are medicul? Una în plus nu strică”.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dă asigurări că până la sfârşitul acestui an vor fi produse peste 7 milioane de astfel de documente. În acelaşi timp, până la rezolvarea problemelor legate de distribuţia cardurilor, medicii de familie vor continua să îşi exprime nemulţumirile
”Noi am făcut toate demersurile către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională, am motivat de ce nu dorim să distribuim cardurile de sănătate şi evident am primit şi promisiunea că vor găsi o altă soluţie pentru distribuirea acestor carduri”, afirmă Elisabeta Spătaru.
Cardul de sănătate ar urma să conţină pe lângă datele de identificare ale pacientului şi grupa sanguină, RH-ul sau acceptul ori refuzul donării de organe. După ce va fi distribuit, documentul urmează a fi activat de către medicii de familie pe baza informaţiilor primite de la fiecare pacient de pe lista proprie.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche