Viteza şi precizia navelor a fost obţinută după zeci de ore de muncă în atelier. ”Când punem modelul pe apă, el îşi face treaba singur, conform programării, după ce îşi ia poziţia de la satelit”, afirmă Codrin Oneci. El este elev în clasa a noua, vicecampion european la navomodelism, campion absolut al României şi olimpic naţional la fizică şi matematică. L-am întâlnit, alături de colegii săi, într-un atelier unde bucăţile de lemn, metal, pânză sau carton prind viaţă în mâinile lor iscusite.
Codrin Oneci ne vorbește despre ”un hidroplan construit ca să ne antrenăm la programare” şi ne anunță că ”vrem să construim o dronă aeronautică de cartografiere” ”Această invenţie va fi testată în poligonul de concurs şi sperăm să fie o revoluţie în domeniul navomodelelor, să îşi facă probele din poligon la punctaj maxim”, ne precizează Dan Lucian, preşedintele Comisiei de Navomodelism.
La hidroplanul pe care l-au construit recent, comanda se face de la un laptop. Iar de asta se ocupă singura fată de la Cercul de Navomodele din cadrul Palatului Copiilor din Timişoara, Maria Stan: ”A fost şi o provocare, fiind singura fată aici, dar mi-a plăcut. Pasiunea e mai importantă decât anturajul, că se spune că numai băieţii vin aici”.
La altă masă de lucru, o navă de război prinde contur. Mihai Iordache construieşte navodele de mai bine de cinci ani. Nu mai ştie câte a făcut, dar la fiecare lucrează cu aceeaşi pasiune: ”Am fost interesat de nave din copilărie, mă uitam şi la multe documentare. Mă gândeam cu pot să văd o întreagă navă la mine în sufragerie”.
Cristian Oneci, tatăl lui Codrin, ne spune că ”şi la Codrin, şi la ceilalţi colegi ai săi am încercat să le arăt că navomodelele nu e numai joaca cu bărcuţele. Ci de fapt e o pregătire tehnică ce o să le folosească în viaţă”. O viaţă pe care, probabil, şi-o vor croi îi străinătate. ”În ţară nu se poate face nimic, mi se pare că se duce o politică de călcat în picioare vârfurile, în special în cercetare şi ştiinţe”, susține Codrin Oneci.
Copiii care lucrează în echipă, la secţia de navomodele, sunt mai ordonaţi şi disciplinaţi. Profesorii i-au învăţat că, în acest domeniu, răbdarea şi perseverenţa asigură performanţa. ”Este un antidot la consumul excesiv de internet”, afirmă Dan Lucian.