Lux în comunism, ruină în capitalism. Vila Internaţional aşteaptă investiţii de 12 ani

Data publicării:
vila international

"Înainte de 1989, această vilă era reşedinţa de lux a familiei Ceauşescu atunci când aceasta poposea la Timişoara. Odată cu căderea regimului comunist, imobilul a trecut în proprietatea judeţului şi investiţiile s-au oprit. Acum, singurul lucru care aminteşte de fastul de odinioară sunt steluţele de pe acoperişul vilei”, spune Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Clădirea nu mai are tencuială, rulourile de la geamuri sunt rupte, iar grădina japoneză, cândva o mândrie a familiei dictatoriale, este acum plină de buruieni. Singura lucrare de întreţinere de care are parte Vila Internaţional o reprezintă măturatul frunzelor din curte.

Timişorenii se uită cu jind la vila din centrul oraşului care se degradează încet în fiecare zi. Cei mai în vârstă îşi amintesc cum priveau luxul... din stradă:
”Un lucru frumos să îl distrugi numai pentru că o fost comunist?! Ceauşescu o dormit aici. Hai să dărâmăm România că a fost Ceauşecu în România”,
- Cum arăta vila pe vremuri? ”Frumos, frumos întradevăr. Nu am fost niciodată, numai ce s-a văzut pe dinafară”,
”Dărăpănată rău, foarte rău. Ştiu, când eram mic, la liceu aici mai venea preşedintele”,
”Anost. E păcat de ea. E o clădire frumoasă şi în centrul Timişoarei lăsată în paragină, vizavi de o şcoală importantă. Arată... nicicum”.

Povestea vilei începe în 1968. Comuniştii au construit-o ca locuinţă de protocol, cu circuit închis, pentru a înlocui reşedinţa din Timişoara a lui Gherghe Gheorghiu Dej. Un simbol pentru oraş de o importanţă memorială deosebită şi-a pierdut deja farmecul. Mai mult, Timişoarei îi lipseşte tocmai un hotel de 5 stele, aşa cum au alte oraşe importante europene.

”De rezistat rezistă. Aici vor veni autobuzele cu turişti străini şi se va spune că în această ruină a locuit, într-un palat foarte mare, dictatorul Ceauşescu. Eu nu cred că aşa ar trebui, fiindcă asta face parte din istoria oraşului, a ţării, a regiunii. Atunci el ar trebui să fie exploatat din punct de vedere turistic. Un bun management ar face ca acest hotel să fie tot timpul plin”, apreciază Radu Radoslav, arhitect.

Despre investiţii în fosta vilă a lui Ceauşescu se vorbeşte din 2003. Atunci, Consiliul Judeţean Timiş încheie un parteneriat public–privat cu grupul de firme a lui Ovidiu Tender, care se angajează să reabiliteze imobilul. Clădirea trece în inventarul acestei societăţi noi înfiinţate, cu o valoare de 2 milioane de euro. În acelaşi an, capitalul societăţii este majorat de Ovidiu Tender, iar CJT devine acţionar minoritar, pierzând controlul asupra investiţiei. Acum, instituția județeană se spală pe mâini de responsabilitate.

”Consiliul Judeţean Timiş, prin această majorare de capital, deţine 45,62% din acţiuni. Însă acţionar majoritar sunt aceste firme ale lui Tender. În aceste condiţii, ei sunt cei care iau deciziile legate de modificările de acolo, de refuncţionalizări şi de tranformarea hotelului în hotel de 5 stele”, ne-a precizat Jana Lavritz, purtătorul de cuvânt al CJ Timiş.

Promisiunile omului de afaceri curg în continuare. În 2007, acesta propune transformarea vilei într-un hotel de 5 stele. Se dă jos tencuiala vilei şi apoi lucrurile se opresc din nou. Cu toate că parteneriatul putea fi dizolvat, pentru că timp de 12 ani vila nu a fost modernizată, aleşii judeţeni nu au aprobat acest lucru.

”Au existat şi câteva motive obiective în acel moment şi existau angajamente ferme că, într-un timp rezonabil, va finaliza lucrările. Noul consiliu ar fi trebuit să ia măsurile de rigoare. În afară de interesele domnului Tender şi a câtorva oameni care l-au ajutat să intre în acea combinaţie nu văd alte interese”, susține Viorel Sasca, fost consilier.

Vila Internaţional are o suprafaţă de 700 de metri pătraţi, iar terenul un hectar. Proprietatea este o mină de aur pentru investitori, dar clădirea nu poate fi vândută, căci este în proprietate publică – privată.

”Vorbim de o posibilă tranzacţie de câteva milioane de euro. Ne putem uita în general la potenţialul investiţional în zonă, zona este una ultra centrală în Timişoara, iar terenul este foarte generos ceea ce poate permite investiţii foarte interesante din acest punct de vedere”, ne informează Daniel Crainic, reprezentant al unui portal de imobiliare.

În urmă cu 3 ani, a mai apărut o problemă care pune piedici reabilitării fostei vile a lui Nicolae Ceauşescu. O parcelă din teren, de 560 metri pătrați, a fost retrocedată. Pentru că nu vor să renunţe la ea, consilierii judeţeni încă negocieză cumpărarea de la noul proprietar, încă o scuză pentru a nu investi într-un imobil-simbol al Timişoarei.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...