Familia Ţerigariu este doar una dintre cele 500 care aşteaptă o locuinţă socială de şase ani. Acum, trăiesc într-o casă cu o singură cameră, care a fost retrocedată. Acum stau cu frica evacuării în sân, iar în autorităţi şi-au pierdut încrederea.
”Stau să mă gândesc că ni se va face evacuarea şi noi nu avem unde să mergem. Problema este şi să ne ducem într-o chirie la particular, nu ne ia nimeni din cauza copiilor. Am căutat chirie şi toţi când au auzit că avem copii nu au mai vrut să stea de vorbă cu noi”, spune Elisabeta Țerigariu.
Sunt nouă membri în familie şi împart 20 de metri pătraţi cum pot. Pentru că nu mai au nicio speranţă, se gândesc să părăsească ţara şi să îşi caute norocul în străinătate. ”Statul - chirie nu, ajutor nu, aia nu, aia nu. Efectiv te îndeamnă să pleci din ţară. Să fii slugă într-un alt stat care îți recunoaşte meritele, îţi recunoaşte drepturile, îţi dă alocaţie la copii, îţi dă sprijin. Îţi dă să poţi să duci o viaţă normală”, spune Adrian Ţerigariu.
Alte 100 de familii au fost mai norocoase. Au primit o casă socială, după ani de aşteptare.
”Acest bloc este singura locuinţă socială pusă la dispoziţia oamenilor de autorităţile locale în ultimii 25 de ani. Achiziţionarea şi reabilitarea imobilului a costat un milion de euro. Anul trecut s-au mutat aici 100 de familii”, precizează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Însă, la un an de când s-au mutat oamenii aici, au apărut problemele. Pereţii exteriori sunt găuriţi, iar panourile de cabluri de pe casă scării au geamurile sparte. Acesta nu este însă principala nemulţumire a oamenilor:
”Îs oameni bolnavi, noaptea nu ne putem odihni, pereţii sunt sparţi după cum se vede, înăuntru am dat de 10 ori de gongi, tot aşa”,
”La două camere la 17 metri pătraţi, fără balcon, fără calorifer în cameră, fără aerisire, este imposibil să plăteşti 4 milioane şi jumătate pe timp de iarnă”,
”Îs mult mai mari faţă de celelalte blocuri cheltuielile. Asta e o nemulţumire foarte mare”.
Chiria pentru un apartament social este de 25 de lei lunar, iar reprezentanţii primăriei nu pot reduce cheltuielile la utilităţi. Iar în privinţa construirii de noi locuinţe sociale nici nu poate fi vorba.
”Locuinţe sociale nu o să mai construim. În ceea ce priveşte facturile, ei au centrală termică proprie, acesta este preţul gazului, noi nu avem noi cum să le reducem acele facturi”, precizează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
În Timişoara mai există 270 de apartamente sociale. Acestea au intrat în patrimoniul primăriei după Revoluţia din 1989, sunt ocupate de ani buni, iar multe dintre ele constituie obiectul unor procese de retrocedare.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche