”Avem schițele pentru o periuță electrică. Schițele reprezintă prima parte a oricărui proiect. Aici avem modelul 3D al periuței. Urmează să îl încărcăm în imprimantă şi să dăm print” - Cu un singur click, periuţa devine reală şi e numai bună de folosit. Şi nu este singurul obiect creat de Paul Magda, chiar în sufrageria sa. Ca designer de produs, are clienţi în Taiwan, Statele Unite şi Marea Britanie.
”Primele două luni sunt dificile când începi să lucrezi cu o imprimantă 3D. Sunt multe detalii de care trebuie să ții cont. Într-o excursie, mi-am pierdut capacul de la aparatul foto Canon. Am găsit pe net un capac, l-am printat și am protecție pentru obiectiv”, ne spune Paul Magda.
Și nu s-a oprit aici. A imprimat vaze, o pereche de ochelari, un inel și chiar poșeta pe care soția sa a purtat-o în ziua nunții. Iar când maşina i s-a defectat, nu a dat fuga la vreun service auto, ci a rezovlat problema tot cu ajutorul imprimantei 3D: ”Fiind o mașină mai veche, sunt mai greu de găsit piesele, așa că am ales să printez un furtun”.
Imprimanta poate reproduce orice formă, firele din plastic fiind topite într-un cub de metal.
O imprimantă 3D şi-a găsit repede utilizatori şi la Facultatea de Arte și Design din Timişoara. ”A fost curiozitate, a fost interes. Am urmărit fiecare mișcare”, afirmă Florea Hariton.
Ori de câte ori Florea Hariton crează un obiect, supraveghează cu stricteţe fiecare pas. ”Mașina e pregătită cu materialele. Se introduce placa suport din material plastic. Se asigură placa respectivă. Se clădește din plastic piesa pe care vrem să o facem. Dacă apăsăm butonul dăm start la mașină”.
După mai bine de două ore obiectele sunt printate. Sunt introduse într-o soluție cu sodă caustică ce îndepărtează materialul de suport. Alte șapte ore mai sunt necesare pentru ca avionul și arlechinul să fie gata.
Imprimanta 3D îmbină arta cu tehnica de ultimă generație și le face deja cu ochiul tinerilor artiști: ”Sincer, aș testa-o!”, ”Șmecheră, cool, interesantă”, ”Se pot realiza obiecte și instalații 3D”.
Într-o altă parte a orașului, Lucian Medișan proiectează o imprimantă 3D. O construiește singur și lucrează de un an pentru a pune totul cap la cap: ”Așteptările mele sunt destul de mari ținând cont că eu gândesc totul și eu fac totul de la A la Z în ea. De jumătate de an am achiziționat un laser. Cu el aș vrea să construiesc o imprimantă 3D”.
Laserul, ce reproduce fidel diverse obiecte, în doar câteva secunde, a costat peste 90.000 de euro: ”Laserul respectiv e ăsta. E un laser cu CO2. Emite pe frevența infraroșu”.
Lucian nu are de gând să se mulţumească doar cu satisfacţia că a reuşit să construiască o imprimantă 3D, ci vrea să dezvolte, cu ajutorul ei, o afacere profitabilă.
reporter: Vlad Ungar
operator: A.Hrișcu/C.Pârlogea/M.Pop/G.Ștefăniță/D.Șoșdean
editor web: Călin Țenche