În 2011, niciun elev al Liceului Agricol din Orţişoara nu a reuşit să ia Bacalaureatul. În 2012, niciun absolvent de clasa a XII-a nu s-a înscris la examen, iar în 2013, în cele două sesiuni ale Bacalaureatului rata de promovabilitate a fost, din nou, zero.
Conform Elenei Mirciov, directorul adjunct al Liceului Agricol din Orţişoara, "Noi nu avem finalitate, în prima sesiune s-au prezentat cinci. Dar niciunul nu a luat diploma. Asta este! În sesiunea de toamnă, s-a prezentat la Bacalaureat un singur tânăr. Dar nu a promovat. Profesorii au încercat din timp să-i convingă pe tineri să participe la meditaţiile gratuite organizate în şcoală".
În iulie, 2013, Felicia Burlacu, directorul Liceului Agricol din Orţişoara, ne mărturisea: "Nu participau nici la meditații şi nici la consultaţii. Colegii mei stăteau degeaba".
Situaţia nu este mai bună nici în ceea ce priveşte situaţia înscrierilor în clasa a IX-a: "Aşteptăm ziua de vineri şi, în cazul în care nu nu vor exista 15 candidaţi, nu va mai exista clasa de liceu de la Orţişoara", a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Timiş.
Dacă nu se va mai alcătui o clasă de a noua, soarta şcolii este pecetluită. Cornel Petroman, inspector şcolar general ISJ Timiş, afirmă: "Liceul (n.r. - Liceul Agricol din Orţişoara) merge în lichidare, desfiinţare. Îi mai lăsăm pe cei care sunt acum clasa a X-a şi a XI-a să ajungă la Bacalaureat".
Pentru a evita desfiinţarea unităţii de învăţământ din Orţişoara, conducerea şcolii a gândit o tranfosrmare a liceului în şcoală profesională. Cu ajutorul de la stat pentru elevii din clasele profesionale, cu transport gratuit din cele trei sate aparţinătoare, dar, poate cel mai important pentru tineri, fără examen de Bacalaureat, profesorii speră să aducă elevii la şcoală.
În acest moment, cei mai mulţi elevi de la şcoala din Orţişoara provin din familii modeste. Aceste este și motivul pentru care localnicii se împotrivesc desfiinţării: "Sunt copii care nu au bani să facă naveta... Ar fi bun pentru cei care nu au bani", "Nu. Pentru că sunt copii care nu au posibilităţi să facă şcoală în altă localitate", "Poate cineva îşi dă siliniţa şi nu are bani...".
Decizia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar va fi luată la sfârşitul săptămânii, când se încheie şi ultima sesiune de înscrieri in clasa a IX-a.
reporter: Sorina Covlea
operator: Mihai Pop
editor web: Răzvan Bulacu