Acestia sunt cartofii pe care ii produc eu in sistem bio. Folosind doar ingrasaminte naturale nu pot sa obtin o cantitate mare de cartof de calibrare mare. Ca productie sunt undeva la 30-40 % ca productie pe hectar fata de sistemul obisnuit care se practica cu ingrasaminte chimice.
Ion Jivu face legumicultură bio de mai bine de cinci ani. Nu s-a speriat de munca pe care o presupune agricultura ecologica şi în acest moment distribuie legume pentru trei sute de familii din vestul tarii. Totul e făcut ca la carte, chiar dacă rezultatele nu au fost tot timpul cele mai bune.
La cinci kilometri de Chizătău, în grădina lui Ioan Borchescu, legumele sunt crescute de două zeci de ani cu îngrăşăminte chimice.
Producătorii ecologici plătesc unui muncitor în jur de 50 de lei pe zi pentru plivit şi săpat, iar munca durează toată vara. În acelaşi timp ierbicidul, azotul şi insecticidele costă maximum 1000 de lei pe hectar. Legumele crescute cu îgrăşăminte ajung mai repede pe piaţă, dar nu toţi clienţii fac diferenţa.
Autorităţile îi verifică periodic pe legumicutorii bio.
Legumele bio sunt mai scumpe cu pana la 3 lei pe kilogram faţă de cele crescute cu chimicale.