Sunt expuse peste 50 de exemplare, originare din Africa, Australia, America sau Europa, din specii rare, pe cale de dispariţie. Organizatorii le explică vizitatorilor ce se află în fiecare terariu şi le arată modul în care se comportă anumite specii.
”Dacă simte că poate să îşi omoare prada doar cu o porţiune a corpului, doar atât, atât şi mişcă, altfel nu fac niciun fel de efort. Eu când strâng expoziţia şi îl bag în sac, 4 persoane trebuie să mă ajute”
”Este o expoziţie foarte educativă. O dată, că sunt animale vii de pe toate continentele, o gamă variată de şerpi veninoşi, dar şi neveninoşi. Sunt patru specii de şerpi de clopoţei, cinci specii de vipere, două specii de cobre. Sunt şi şerpi neveninoşi, pitoni mari şi foarte mari. Aceste animale pot fi văzute în această expoziţie exact în comportamentul lor firesc”, ne-a declarat Sandu Moisei, organizatorul expoziţiei.
Vedeta expoziţiei este un crocodil pitic din vestul Africii, singurul din lume cu ochii negri. Pepino are 27 de ani şi de puțină vreme a ajuns la maturitate. Este de asemenea şi cel mai valoros exponat, iar un astfel de exemplar ajunge să coste zeci de mii de euro.
”Este cea mai puţin răspândită specie de crocodil, este singura specie de crocodil din lume cu ochii negri. Să ştiţi că sunt doar trei asemenea exemplare în Europa. E singurul mascul, mai sunt doar 2 femele pe lângă acest mascul”, ne precizează Sandu Moisei.
În prima zi a expoziţiei, zeci de persoane au fost curioase să afle cum se comportă animalele exotice pe care le-au văzut doar în documentarele de televiziune:
”Mă bucur că am intrat, nu ştiam despre ea şi chiar sunt foarte impresionată, sunt multe de văzut şi de învăţat aici. Mă întrebaţi mai devreme dacă m-a impresionat ceva. Cred că această broscuţă periculoasă, chiar nu ştiam că există broască cu coada de crocodil şi că e aşa de periculoasă la muşcătură”,
”Cred că e a cincea oară când văd o astfel de expoziţie”, - Vă place ceva în mod deosebit? ”Toate exponatele”,
- Ce senzaţie ai să le vezi aşa de aproape? ”Ca nişte fiori”, - E o expoziţie care merită vizitată? ”Da, merită, mai ales dacă îţi plac şerpii, reptilele, crocodilii, îs faini”.
Expoziţia va fi deschisă până în 18 mai. Biletul de intrare costă 7 lei, iar elevii şi studenţii plătesc doar 5 lei.
Reptile unice în țară și în Europa, la Delfinariu
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche