Oamenii au stat la rând să doneze sânge, cu gândul că gestul lor poate salva o viaţă. Autocarul special amenajat a poposit timp de cinci ore la Timişoara. ”Am venit la mall pentru a lua paşapoartele celor mici, chiar aici la intrare în faţă am văzut că e în scop caritabil şi am considerat că cel puţin să facem un gest caritabil pentru cei nevoiaşi”, ni s-a spus.
Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara are zilnic zeci de solicitări de la spitalele din oraş, aşa că trebuie să aibă în permanenţă pe stoc o cantitate minimă din fiecare grupă de sânge. Mai ales că cereri vin şi de la unităţile sanitare din judeţele limitrofe Timişului.
”Sunt toate spitalele acestea mari, mari consumatoare de sânge, Cardiovascular, Urgenţele, Hematologia, la copii, şi la Clinicile Noi, e nevoie tot timpul. Când este stocul foarte mic, atunci solicităm noi donatorii să vină de acasă, cu grupa de care este nevoie”, afirmă Smaranda Gâţu, medic, Centrul de Transfuzii Sanguine Timişoara.
Unitatea mobilă va pleca mâine la Arad, după care se va îndrepta spre nordul ţării. Organizatorii campaniei „O şansă la viaţă" şi-au propus să ajungă în 22 de oraşe din România.
”Este nevoie de sânge în toată ţara, nu este un oraş anume. Bolnavi sunt peste tot, arşi, de leucemie, cancer, bolile sunt diferite”, precizează Viorica Toader, organizatorul campaniei.
În cadrul aceleiaşi campanii au fost strânse fonduri pentru modernizarea Centrului de Transfuzii din Bucureşti, iar iniţiatorii îşi propun acelaşi lucru cu alte şapte astfel de centre din ţară.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche