Soldații de plumb i-au adus lui Adrian Kali pasiunea pentru istorie, materia pe care o predă la Liceul Grigore Moisil din Timișoara. Figurinele au un rol important la clasă, pentru că elevii văd cu ajutorul lor, la scară mică ce-i drept, cum s-au purtat bătăliile lui Napoleon, de exemplu.
”Mi se par foarte interesante și cu figurinele așa reprezentate. Mai captivante”, ”Este foarte interesant modul de a prezenta lecția și războaiele așa cu ajutorul soldaților”, ”Nu ca și ceilalți profesori care pur și simplu vin și ne dictează lecția și nu rămânem cu lecția văzută”.
Bătăliile din cel de Al Doilea Război Mondial prind viață şi acasă la profesor, pe un raft din garaj. Nu lipsesc tancurile rusești, soldații americani și trupele aliate și asta pentru că Adrian Kali a lucrat toată vara pentru a le monta.
"Bănuim că așa arătau soldații și oamenii ăștia au trăit, au luptat, au murit. E una să vorbești despre un război arătând ce a însemnat războiul ăla decât să vorbești numai despre un război", ne spune Adrian Kali.
În total a adunat peste 30.000 de soldați din lemn, plumb sau cositor, iar colecția lui s-a îmbogățit de-a lungul timpului cu figurine cumpărate din Austria, Germania sau chiar Canada. Cei mai vechi soldați pe care îi deţine au fost realizați in sec al XIX-lea. Unii sunt foarte rari: ”Patru bucăți într-un pachet și acum mai sunt câteva pachete în lume.Eu am norocul că îi am pe ăștia”.
Preţul unui singur soldat in miniatură poate ajunge şi la 40 de euro.