”Să fii turist în Timişoara e mult mai uşor cu un smartphone la îndemână. De exemplu, nu rişti să treci pe lângă un monument fără să afli cât de important e pentru oraş. O nouă aplicaţie te ajută nu doar să identifici monumentul, dar şi să afli date despre istoria acestuia”, ne precizează Raluca Popa, reporter Digi24 Timişoara.
Sunt pregătite informații despre statuia Lupoaicei, de exemplu, din centrul Timişoarei, despre bustul Regelui Ferdinand, Aleea Personalităţilor sau alte 13 sculpturi aflate în spațiul public al orașului de pe Bega. Cinci tineri care studiază în domeniile telecomunicaţiilor, calculatoarelor şi al comunicării prin media digitală au pus cap la cap informaţiile despre obiectivele turistice ale Timișoarei și le-au inclus într-o aplicație pentru telefoanele inteligente.
”Prezintă aceste monumente într-un mod inovativ, interesant, să afle mai uşor unde sunt ele localizate în oraş, să afle informaţii detaliate cum ar fi creatorul, anul, o descriere materială din care au fost create, dimensiunile. Ele nu sunt complet accesibile publicului larg. Ori noi asta ne-am propus”, afirmă Silviu Vert, unul dintre realizatorii aplicaţiei.
În plus, cei care descarcă aplicația Timisoara City Art pot identifica pe o hartă locurile în care se găsesc monumentele, distanța care trebuie parcursă de utilizator, din punctul în care se află, dar și mijloacele de transport care îți permit să ajungi la destinație.
”Cea mai dificilă parte a aplicaţiei a fost de a realiza realitatea augmentată, de a arăta cu ajutorul camerei cât de aproape sunt monumentele de noi. Este utilă pentru turişti, fiindcă pot să descopere monumentele din Timişoara într-un mod interactiv, şi pot interacţiona cu aplicaţia foarte uşor”, spune Victor Holotescu, alt realizator.
Practic, prin intermediul GPS-ului și al camerei foto a telefonului mobil, soft-ul identifică obiectivele aflate în imediata vecinătate.
”E o idee bună. Acum depind de GPS şi de maşină şi nu ştiu mereu unde să merg, care sunt locurile intens vizitate sau restaurantele, deci e foarte utilă”, - Credeţi că turiştii ar folosi o astfel de aplicaţie? ”Bănuiesc că da. Este foarte la îndemână”, ”În afară de poze şi să vorbesc la telefon eu nu folosesc prea mult”, spun timișorenii.
Dacă acum aplicaţia se află doar în stadiul de concept, în câteva luni, ea va putea fi descărcată gratuit de pe App Store şi Google Play, pentru telefoanele cu sisteme de operare iOS şi Android. În plus, asociaţiile care promovează valorile culturale vor să facă vizibilă posibilitatea utilizării aplicaţiei.
”În preajma acestor monumente, aşa cum sunt ele identificate şi localizate se poate facae o mică plăcuţă de anunţ cu o adresă de la care se poate descărca aplicaţia”, ne-a declarat Sorina Jecza-Ianovici, preşedintele Fundaţiei Triade.
Timişoara City Art a luat locul I la Open Culture Hackathon, un eveniment care a provocat programatorii și reprezentanții instituțiilor de cultură să dezvolte împreună aplicații culturale web și pentru telefoane mobile. Timişoara City Art va fi folosită şi ca instrument în dosarul candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană.
Sportul inteligent vine pe tabletă sau smartphone. Pasionații de mişcare folosesc aplicații ce monitorizează activitatea fizică
Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche