Construit în 2004, cu fonduri Phare de 4 milioane de euro, Parcul Industrial şi Tehnologic din Timişoara şi-a pornit activitatea cu stângul. Timp de un an, nicio companie nu a dorit să închiriereze spaţii aici. Între timp însă, gradul de ocupare a ajuns la 80%. Dar, multe dintre firme nu şi-au achitat redevenţele către Consiliul Județean Timiș, aşa că acum bugetul CJT este sărăcit cu 5,4 milioane de lei.
”Firma regelui asfaltului din Banat nu şi-a mai achitat chiria către Consiliulul Judeţean Timiş de la finalul anului trecut. Aşa se face că în prezent a acumulat o datorie de peste 40.000 de lei”, afirmă Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Societatea lui Georgica Cornu, la fel ca alte 8, este în insolvenţă. Ceea ce face recuperarea banilor şi mai greoaie.
Poziția companiei
Potrivit Legii Insolvenţei, compania are ca prioritate finalizarea lucrărilor începute. Acestea trebuie duse la bun sfârşit, iar apoi se plătesc restanţele. Datoriile la Parcul Industrial sunt acumulate după declararea insolvenţei şi ele vor fi plătite, dar nu există un termen impus de lege.
”Pe de altă parte, în Parcul Industrial sunt 20 de companii care îşi achită la timp toate obligaţiile către bugetul județului. Multe întâmpină dificultăţi pentru că nu beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe teren, dar ştiu că prioritare sunt datoriile către proprietarul parcului unde îşi au activitatea”, spune Marius Moţ, administratorul judiciar al SC Confort SA.
”În momentul în care am făcut această investiţie, aici, ne-am bazat că va fi un parc industrial în adevăratul sens al cuvântului, cu hotărâre de Guvern şi cu toate facilităţile pe care le implică acest lucru. Din păcate, acest lucru nu este posibil în momentul de faţă şi probabil de aceea vecinii noştri întâmpină dificultăţi”, afirmă Adina Bugescu, patron.
Acum, reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş încearcă pe toate căile să îşi recupereze banii. Dar, cum procedura trece prin instanţele de judecată, va mai dura până când gaura din bugetul judeţean va fi acoperită.
”Pe o anumită parte suntem înscrişi la masa credală, în alte situaţii am acţionat în instanţă. Fiecare caz în parte este analizat în parte de către echipa de jurişti a Consiliulul Judeţean şi au făcut demersurile în temeiul legal de a recupera aceste sume”, spune Călin Dobra, vicepreşedintele CJ Timiş.
Firmele care concesionează spaţii în Parcul Industrial şi Tehnologic Timişoara achită chirii cuprinse între 3 şi 4 euro pe metrul pătrat. Potrivit proiectului, profitul obținut de CJT trebuie folosit în investiţii publice pentru judeţ.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche