Investigator sub acoperire, audiat în dosarul "Moraviţa" 

Data publicării:
moravita prima

Audierea a avut loc la Curtea de Apel Timişoara în prezenţa inculpaţilor şi a avocaţilor acestora. Martorul şi-a început pledoaria prin descrierea sistemului descoperit acolo şi în care a lucrat timp de şase luni. "În momentul în care am ajuns acolo, am găsit un sistem foarte bine pus la punct, în care fiecare lucrător avea rolul său, mă refer la activitatea infracţională”, sună declaraţia investigatorului sub acoperire.

 
Din cele mărturisite de investigator reise că toată activitatea de luare de mită era coordonată de şefii de tură ai vameşilor şi ai poliţiştilor de frontieră: "Aceştia hotărau dacă pe parcursul acelei zile vor permite sau nu intrarea în ţară a ţigărilor de contrabandă. Unul dintre ei lua legătura cu Poliţia Rutieră din imediata vecinătate şi comunica în ce moment intrau în ţară maşinile, astfel încât aceştia să nu le oprească”.

 
Şi procedeul în sine, de dare şi luare de mită, era bine organizat şi cunoscut de fiecare şef sau lucrător, potrivit declaraţiilor lui Cristian Vodă: ”La „Linia Albă" existau mașini ale contrabandiștilor care așteptau momentul în care să li se permită intrarea. Se știa care sunt mașinile. [...] Vameșii întrebau pe contrabandiști dacă au țigări sau câte baxuri au, percepând pentru fiecare bax o taxă de 50 de euro. Banii erau dați la toneta vameșilor de pe pista de intrare în țară”.

Mulți dintre avocații prezenți i-au adresat diverse întrebări care se îndreptau, toate, într-un singur punct: instigarea la mită. Răspunsurile au fost pe măsură: „Îmi desfăşuram activitatea acolo unde mă punea şeful de tură. Nu am încurajat în niciun fel colegii de la Moraviţa să ia mită. Nu am insistat pe lângă vameşi să permită accesul maşinilor în ţară”.

 
Avocaţii se aşteptau însă ca declaraţiile lui Cristian Vodă, investigatorul DNA sub acoperire, să fie mult mai amănunţite.

”Un profesionist ca investigator sub acoperire, dar care, astăzi, pentru a nu cădea în vreo greşeală, a venit cu teoria „nu-mi aduc aminte", „nu mai ştiu ce s-a întâmplat", „nu ştiu", „nu cunosc". Era de aşteptat un astfel de scenariu pentru că la dosar sunt o serie de procese verbale amănunţite, care redau înregistrări”, spune avocatul Adrian Fanumoca.

 
Procesele verbale s-au realizat imediat după acţiunea de amploare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Vama Moraviţa.

”A dat o declaraţie mai mult generală şi nu a punctat pe fiecare inculpat sau pe fiecare faptă în parte şi şi-a menţinut pur şi simplu toate rapoartele pe care le-a făcut şi declaraţiile pe care le-a dat în faza de urmărire penală”, spune avocatul Daniel Sabău.

În declaraţiile sale investigatorul sub acoperire a ţinut să precizeze, de mai multe ori, că a acţionat doar în limitele impuse de procurorul de caz.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri