Remi Rădulescu este printre cei mai premiaţi inventatori din România. A câştigat de-a lungul anilor 28 de medalii la cele mai importante competiţii mondiale de inventică. Un sistem foarte apreciat la Salonul de la Geneva este o instalaţie pneumatică de scuturat pomi, sistem care a atras imediat atenţia ruşilor şi a francezilor. Nu şi a românilor însă.
Un sistem care captează gazele nocive dintr-o încăpere este o altă idee care ar putea fi implementată în orice laborator ştiinţific din ţara noastră, iar astfel, s-ar putea evita tragedii.
Sunt doar câteva dintre proiectele inovative care ar putea fi, cu uşurinţă, puse în practică şi astfel ar susţine economia ţării noastre. Statul român, însă, nu este interesat de niciun parteneriat cu inventatorii, iar investitorii privaţi preferă să importe produse similare, de la străini.
"Acesta este scopul unui inventator. Să îşi vadă produsul în vitrina unui magazin", declară Constantin Antochi, preşedintele Societăţii Inventatorilor Români.
"La Salonul de Invenţii de la Geneva, de exemplu, anul acesta au fost 65 000 de vizitatori, şi nu au văzut niciun român. Au fost români, dar din Elveţia, din Franţa... investitori români nu am văzut deloc în cinci ani, din păcate", spune inventatorul Remi Rădulescu.
Astăzi, la Timişoara, cei mai importanţi cercetări ştiinţifici şi inventatori au înfiinţat Societatea Inventatorilor Români - filiala Banat, organizaţie prin care îşi doresc în primul rând să consolideze colaboarea cu mediul privat.
reporter: Adina Iriza
operator: George Ştefăniţă
editor web: Răzvan Bulacu