O mare parte a pacienților din Timiș se prezintă la spital pentru internare, convinși că acest lucru este cea mai bună soluție, spun medicii. Mai mult, cei care consideră că au o boală gravă se tem să plece acasă, chiar dacă afecțiunea nu reprezintă neapărat o urgență.
Pe de altă parte, după externare, sunt pacienți care nu respectă indicațiile medicilor. Revin curând la spital, cu o boală agravată.
”Au fost situații și sunt situații în care, din păcate, sunt probleme sociale. Bolnavul merge acasă, nu se îngrijește, nu-li ia tratamentul, nu-și urmează regimul, și revin pentru că s-au agravat din nou (problemele de sănătate - n.r.), din lipsă de îngrijire”, spune Rodica Avram, șeful Secției de Cardiologie a Spitalului Județean Timișoara.
În câteva zile, teama pacienților că boala lor se poate agrava sau problemele apărute din cauza neglijenței nu vor fi motive de internare. Spitalizările vor fi strict monitorizate, prin urmare și costurile vor fi reduse.
”Foarte mulți pacienți externați nu sunt veniți prin urgențe, ci sunt pacienți programați. Acești pacienți pot fi rezolvați în ambulatoriul de specialitate sau cu internare de zi. Sunt costuri mult mai mici și eficiența, mult mai mare”, a declarat Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Măsura este menită să evite aglomerarea secțiilor spitalelor, astfel încât pacienții care, într-adevăr, au nevoie să beneficieze de condiții corespunzătoare și toată atenția cadrelor medicale.
reporter: Maria Rohnean
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche