În multe licee din Timișoara, elevii claselor a XII-a parcurg deja programa de Bacalaureat. Impreună cu profesorii au stabilit o oră pe săptămână, la fiecare materie, pentru recapitulare. ”Avem ocazia să întrebăm profesorul ce nu am înțeles la oră și desigur că exercițiul face foarte mult. Mai mult de trei sferturi sunt prezenți”, - La care materie ți-e mai frică? ”La Română”, - De ce? ”E foarte mult in învățat în comparație cu celelalte, Istoria și Geografia”.
”Există copii interesați, dar există și copii mai puțin interesați de pregătirea asta. Ei nu au decât de câștigat. Noi facem practic aici variantele pe care ei le vor primi la Bac”, spune profesorul de geografie Ovidiu Irimie, de la Liceul ”Jean Louis Calderon”.
Tinerii care participa la meditaţiile care au loc în şcoli susţin că rezultatele simulării examenului de maturitate i-au pus pe gânduri: ”Am luat 8.90 la simulare și asta mi-a dat un impuls să vin să studiez mai aprofundat”.
Totuși, simularea a avut și un dezavantaj, spun reprezentații unităților de învățământ. ”Simularea a avut un mare minus. Notele nu au contat deloc, nici măcar ca notă în catalog, ceea ce a făcut ca interesul lor pentru rezultat să fie mai scăzut”, afirmă Livia Aldulescu, directorul Liceului „Jean Louis Calderon" Timișoara.
”Fiecare unitate de învățământ, printr-o hotărâre a consiliului de administrație, și-a întocmit un program după care vor susține aceste meditații gratuite cu elevii în scopul recuperării și consolidării cunoștințelor pe care elevii ar trebui să le dețină la acest moment”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general adjunct ISJ Timiş.
Anul acesta, examentul de Bacalaureat începe în 10 iunie, cu proba orală la Limba Română.
reporter: Raluca Popa
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche