Dosarul pe care părinții sunt nevoiţi să îl întocmească trebuie să conțină mai multe documente care să ateste atât nivelul de cunoștințe al copilului, cât și date despre reședința familiei:
O cerere tip, care se găsește atât pe site-ul Inspectoratului Școlar Timiș, cât și la școlile generale, actul de identitate al părintelui, în copie și original și certificatul de naștere al copilului, original și copie. Este primul set de documente care nu poate lipsi din dosarul de înscriere.
Familiile care nu au domiciliu stabil la adresa din buletin trebuie să mai ataşeze dovada că deţin viză de flotant.
Alte acte necesare sunt cele care arată rezultatele evaluării psihosomatice ale copilului. Susțin această evaluare numai micuții care nu au împlinit vârsta de 6 ani, dar vor să intre în clasa pregătitoare.
Părinții au timp să depună dosarele de înscriere până în 14 martie. În 21 martie în unităţile de învăţământ, dar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Timiș vor fi afișate listele cu candidații înmatriculați și cu locurile rămase libere după prima sesiune.
Din 25 martie până în 4 aprilie începe cea de-a doua rundă de înscrieri pentru clasa 0. Listele finale vor fi afișate în 11 aprilie.
UPDATE. Prima zi de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare a însemnat aglomeraţie pentru unele şcoli şi holuri goale pentru altele
La şcoala din localitatea Măguri învaţă 130 de copii. Disciplinele, mai puţin Limba şi Literatura Română, sunt predate în limba rromani. Este singura şcoală gimnazială din ţară unde dascălii predau materiile în limba maternă a elevilor.
„Ei preferă să vină aici deoarece aici toți sunt în aceeași etnie, avem pe doamna învățătoare care vorbește în limba rromani, copiii vin de-acasă și vorbesc tot așa, și o preferă pe doamna", spune Carmen Moldovanu, educator.
„Eu fiind cadru didactic de etnie rromă, copiii au înțeles că eu sunt un ajutor pentru ei, vorbim și limba rromani, și limba română", ne-a declarat învăţătoarea Livia Vodă.
În prima zi de înscrieri la clasa pregătitoare, niciun părinte nu şi-a înmatriculat, însă, copilul, deşi sunt 15 care ar avea vârsta necesară.
„La școala din Măguri, care se află aproape de municipiul Lugoj, ne confruntăm cu această situație, numărul solicitărilor, probabil, că va fi mult, mult mai mic decât numărul de locuri. Însă cu siguranță și acolo, copiii și părinții din comunitate se vor îndrepta spre unitatea de învățământ și își vor depune cererile chiar dacă nu în prima zi de școală", susține Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct Timiş.
La polul opus, la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara, părinţii s-au înghesuit de la primele ore ale dimineţii să-şi înscrie copiii: „Așteptări, să primească o educație bună", „Sper doar să aibă noroc, să prindă o învățătoare foarte bună, apropiată de ea pentru că asta mi-aș dori, să aibă o vârstă între 30 și 40 și ceva de ani și să fie apreciată de copii", „Știu că aici se face învățământ de calitate și vreau pentru copilul meu ce-i mai bun".
redactor: Sorina Covlea, Miodrag Hojda
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche