„Asta este aplicația de adâncime care arată imaginea de adâncime, acolo putem să vedem clar cele două monitoare. Asta este prototipul cu care am lucrat cu echipa Google, are trei senzori, unul în față, doi în spate", explică Zsolt Biro, programator.
Senzorii sunt activați de procesorul creat la Timișoara, iar odată ce recunosc oameni sau obiecte trimit semnalul prin care se naște realitatea virtuală. Astfel, aplicația Google creează spații virtuale, dar îi ajută și pe nevăzători să evite obiectele din jurul lor.
„Acesta este algoritmul […] de urmăire a punctelor, aici se vede cum urmărește algoritmul un obiect”, continuă acesta.
Zsolt știe fiecare pas, a urmat un stagiu la Google în SUA, iar acum alături de colegii lui din Timișoara pune în mișcare gadgeturile americanilor cu procesoul minune.
„ Putem să evităm obstacole, putem să zicem pentru un om orb că aici este un obstacol”, povestește Zoltan Biro.
„Bineînțeles că și cei de la Google se uită la tehnologiile inovatoare și atunci au ales procesorul nostru ca [...] o componentă importantă pentru a procesa informație”, spune Val Mureșan, managerul firmei de IT.
Printre it-iștii de la compania din vestul țării e acum mândrie mare că mințile creative de la Google au mizat pe procesorul lor ca să își dezvolte aplicațiile:
„Când îl vom putea vedea pe scară largă ne vom simți bine că am scris și noi puțin acolo”.
„Am auzit că pleacă la Google, ne bucurăm că pleacă din Timișoara că ne fac să ne simțim încrezători”.
„E complex, e un procesor cu o amplitudine diferită față de altele de pe piață”.
Procesorul are mai puțin de 7 centimetri și i-a convins pe cei de la Google să îl folosească pentru că este portabil și se încarcă de la baterie.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: George Ștefăniță