Începe evaluarea clădirilor pentru suprataxare

Data publicării:
evaluare stiri

Iar timişorenii nu ar trebui să stea liniştiţi, mai ales că aici există cel mai mare patrimoniu de clădiri istorice din ţară şi cele mai multe sunt în paragină. Nici autorităţile locale nu scapă, mai ales că unele din imobilele lor sunt în aceeaşi stare. Atenţia autorităţilor timişorene se îndreaptă, în prima etapă, asupra clădirilor monument istoric. Din cele aproximativ 14.000 câte există în oraş, doar 10% sunt în stare bună. 

„E foarte bine pentru că pentru oraş va aduce un plus de valoare şi vom avea şi noi un centru la standarde europene”, spune un timișorean.

„Merită, fiindcă la cum arată piaţa în momentul ăsta e păcat”, spune un altul

„Este o oporetunitate extraordinară pentru a renova oraşul şi pentru a atrage mai mulţi turişti”, povestește și un turist. 

Printre clădirile neîngrijite din centrul Timişoarei am descoperit şi una care aparţine Primăriei Timişoara. Dacă o evaluăm în funcţie de criteriile stabilite de autorităţi, atunci tocmai municipalitatea riscă o suprataxă de 4, chiar 5 ori mai mare decât cea pe care o plăteşte acum. 

„Dacă iau criteriile astea, care mie mi se par insuficiente, învelitoare. Eu ştiu că s-a făcut, cornişa nu este foarte bine, jgheaburile aşa şi aşa, tencuiala proastă, zugrăveala proastă, tâmplăria e catastrofală, elementele decorative proaste”, explică Radu Radoslav, arhitect.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că vor face toate eforturile pentru ca anul viitor clădirile lor de patrimoniu să fie renovate.

„Avem proiecte lansate, studii lansate şi fără îndoială le vom pune la punct în mod exemplar. [De unde veţi face rost de bani?] De la Bugetul local. Vorbim de sume importante, dar nu atât de mari încât să nu le putem acoperi”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei. 

În urma evaluării, dacă rezultatul este cuprins între 0 şi 59,99%, impozitul pe clădire este cu 300% mai mare. Dacă neregulile sunt mai multe şi punctajul se situează între 60 şi 79,99%, proprietarul scoate din buzunar cu 400% mai mult decât până acum, iar la un procent de peste 80, dările cresc cu  500 de procente. Doar că, spun specialiştii, în evaluare nu se ţine cont de faptul că sunt unii proprietari cu o situaţie financiară grea, care nu îşi permit să îşi refacă faţadele caselor. Nici timişorenilor nu li se pare corect ca aceştia să fie nevoiţi să suporte cheltuiala în întregime.

„Nu mi se pare cinstită. [De ce?] Pentru că e o clădire foarte veche şi probabil ar trebui să fie ajutaţi să o renoveze", este de părere un timișorean. 

De suprataxare nu scapă nici timişorenii care stau la bloc. 

„Proprietarii apartamentelor din blocuri riscă şi ei să fie suprataxaţi dacă faţada imobilului este neîngrijită. Cum este şi acest bloc. Asociaţia de proprietari a şi montat un afiş prin care atenţionează trecătorii că de pe faţadă cad bucăţi de tencuială", Caterina Ledrer - reporter Digi24 Timișoara.

„Aceste măsuri, dacă nu sunt însoţite şi de criteriul social, vor duce la segregare socială foarte tare. La blocuri toată lumea va fi obligată să îşi vândă terasa şi să facă mansardă. Este evident că asta însemnă îmbogăţâirea unor firme de construcţii, înseamnă o scădere a nivelului de trai”, completează Radu Radoslav, arhitect.

Dacă un proprietar achită un impozit anual de 200 de lei şi nu are locuinţa îngrijită poate ajunge să plătească o taxă de 1000 de lei, în funcţie de starea imobilului. Suprataxarea este impusă de noul Cod Fiscal şi va intra în vigoare din 1 ianuarie 2016.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator:Dan Petcu









Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri