Mama Alinei a plecat să muncească în străinătate în urmă cu patru ani. Fata vorbeşte cu ea doar la telefon, în weekend-uri. Vine foarte rar acasă, de aceea Alina este dezamăgită că nu o poate vedea sau îmbrăţişa de câte ori doreşte: ”Ştiu eu cum pleacă ea la muncă şi nu se mai întoarce. A venit de fiecare dată când a spus că se întoarce. După un an - doi. A spus că vine peste o lună şi am văzut-o peste un an. Nu prea mai cred în promisiunile ei”.
Bunicii au luat locul părinţilor. ”Dacă nu ai un servici şi nu ai un venit, nu ai cum să faci faţă. Odată ce e aici, e copilul nostru”, ne spune Veta Blehuiu, bunica Alinei.
Fata îşi face temele la Centrul Educaţional al organizaţiei ”Salvaţii Copiii”. Cei de acolo le oferă copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate suport educaţional, dar şi consiliere. ”Venind zilnic la centrul nostru, încercăm ca măcar la Matematică şi Română aceste probleme să fie oarecum diminuate şi să obţină note cu care să meargă mai departe”, afirmă Gabriela Lazea, pedagog şcolar la Centrul Educaţional ”Salvaţi Copii”.
Psihologii susţin că aceşti copii riscă să abandoneze şcoala sau să ajungă să consume droguri sau alcool. ”Nu mai au sportul de acasă, părinţii sunt plecaţi, nu sunt un model. Riscul cel mai mare este să devină adulţi iresponsabili”, susține psihologul Cristian Badi, de la Centrul Educaţional ”Salvaţi Copii”.
Copiii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, dar şi familiile acestora pot beneficia de sprijin şi din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului. Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al instituției timișene, ne precizează: ”Includem copilul într-un program de consiliere psihologică, iar dacă copilul este lăsat în grija bunicilor sau a unei familii lărgite, familia este invitată să vină la un program de consiliere familiară. Sunt copii care vin la consiliere, copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate”.
Din această toamnă, o lege îi obligă pe părinţii care pleacă să muncească peste graniţă să anunţe autorităţile publice locale. Potrivit Direcţiei pentru Protecţia Copilului, dacă la finalul anului 2010, puţin peste 1.000 de copii aveau părinţii plecaţi în străinătate, în 2013, la sfârşitul lunii iunie, numărul cazutilor înregistrate este aproape dublu, ajungând la aproape 2.000. Dintre aceştia, peste 400 au ambii părinţi plecaţi din ţară.
reporter: Marcela Sferlea
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche