Că experiența este primul lucru pe care îl cer companiile la angajare nu mai este o noutate. Cu toate acestea, fiecare generație de absolvenți ai facultăților din România se loveşte de această problemă la terminarea studiilor: ”În domeniul meu nu am încercat să mă angajez, știu că o să mi se ceară experiență și nu știu ce o să fac”, ”Studenții au nevoie de un job. Mai ales că la școală trebuie să plătești taxa, trebuie să plătești căminul, trebuie să plătești chiria, și mai trebuie să și mănânci”, ”Avem mai multe șanse noi, ca studenți, aici la Vest, să mergem în străinătate să găsim un loc de muncă”.
Statisticile arată că drumul unui student român spre biroul angajatorului este unul extrem de anevoios. În medie, orice absolvent cu studii superioare din România are de așteptat zece luni până să obțină primul loc de muncă. Mai rău stau doar italienii sau grecii, care așteaptă 13 luni. În schimb, în Marea Britanie sau Olanda, după trei luni și jumătate, orice absolvent de facultate își găsește primul job.
Pentru susținerea tinerilor care ies de pe băncile facultății există soluții, susține rectorul Universității de Vest din Timișoara. El crede că banii plătiți ca ajutor pentru șomaj ar putea reprezenta o parte din salariul absolvenților la un viitor loc de muncă. Asta dacă și companiile ar avea unele beneficii.
”Statul, așa cum am spus, din diferite impozite pe care le percepe de la companii, dacă o parte din ele le-ar redirecționa spre o astfel de măsură de subvenție, ar ajuta și companiile și tinerii să se angajeze”, precizează Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
”Noi facem eforturi legate de angajarea tinerilor absolvenţi şi ni se pare o idee foarte bună”, spune Mirela Miculescu, specialist HR, firmă domeniu IT.
”Nu putem introduce imediat pe proiect o persoană, un proaspăt absolvent, dar noi avem programe de training, în care instruim aceşti noi angajaţi în aşa fel încât să lucrăm pe diverse proiect. Avem proiecte pe o plajă foarte largă de tehnologii”, afirmă Dorian Ilie, directorul general al unei companii de IT.
Rectorul UVT suține că acest program este cu atât mai util cu cât în România există doar 4.800.000 de angajați, din care 1.800.000 în sectorul public, iar numărul pensionarilor este dublu față de cel al contribuabililor.
Invitat, în platoul știrilor Digi24 Timișoara, a fost cel care a avut ideea unui program menit să îi ajute pe tineri să îşi găsească mai uşor un loc de muncă - Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche