Pentru asta, profesorii universitari și studenți vor participa la videoconferințe cu experți IBM din toate colțurile lumii. De la ei vor învăța cum trebuie utilizate noile instrumentele de dezvoltare din domeniul ingineriei software, care îi pot propulsa pe tineri spre joburile viitorului. Inteligență artificială, Big Data, Cloud și securitate cibernetică. Sunt câteva dintre domeniile în vor lucra absolvenții de IT. IBM a decis să îi pregătească încă de acum pe studenții din Timișoara, prin traininguri susținute de experții lor de peste hotare și să aducă un plus disciplinelor predate în facultăți.
„Noi, constant parcugem curriculele și vedem unde trebuie updatate. Cursurile se vor baza pe metodologii și pe cele mai bune practici. Avem traineri peste tot din lume. Ceea ce face ca experiența să fie unică este că vor putea să împărtățească din experiența lor din diferite locuri ale lumii aici în Timișoara”, explică Ron Keren – Country-Leaderul IBM România.
Reprezentanții Universității de Vest speră ca, în acest fel, absolvenții de informatică să fie pregătiți pentru cerințele companiilor din domeniu.
„Evident că angajabilitatea pe care o oferă acest domeniu este extrem de mare și, prin intermediul competențelor dobândite în parteneriatul cu IBM, ei pot obține joburi bine plătite și performante”, spune Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Colaborarea din Universitatea de Vest și liderul din domeniul IT durează deja de cinci ani, timp în care la universitatea timișoreană au ajus deja două calculatoare extrem de performante, dintre care unul cu o valoare de peste 1 milion de euro, unic în Sud Estul Europei. Pentru a-l putea folosi, profesorii universității au fost pregătiți de specialiștii IBM.
„Am avut oportunitatea de a colabora într-un proiect finanțat de IBM, în care profesori de la noi au avut posibilitatea să învețe să lucreze pe acest supercalculator, utilizând calculatorul similar din Egipt”, adaugă Dana Petcu – directorul departamentului de informatică al UVT.
Acum, tinerii care învață la universitate fac practică și sunt implicați în proiecte de cercetare ce presupun folosirea infrastructurii de ultimă generație, cum este supercomuperul IMB Blue Gene. Spre exemplu, Remus Buzatu este administrator de rețea, iar Bogdan Irimie se ocupă de securizarea datelor din Cloud.
„Am administrat tot ce ţine de infrastructură, de la servere până la UPS-uri la SWITCH-uri, în principiu tot ce au nevoie colegii mei pentru proiecte ca să ruleze, eu vin și le ofer suportul pentru toate serviciile respective. Instalez sistemul pe server, mă asigur că are conectivitate la internet”, povestește Remus Buzatu - masterand
„Această infrastructură ne-a permis să prototipăm aplicații și să le și rulăm într-un mediu care este foarte apropiat de mediul din producție, pe care le folosesc multe firme”, spune Bogdan Irimie – doctorand.
Pe urmele celor doi tineri pot ajunge oricare din cei aproximativ 2.000 de studenți de la Facultatea de Matematică - Informatică, care vor învăța după curricula updatată cu ajutorul specialiștilor IBM.
„Categoric este o oportunitate pentru noi ca și studenți”, completează Remus Buzatu.
„Este o schimbare pentru că ei aduc toate aceste cunștințe și încearcă să le implementeze încă din timpul masterului, chiar și în timpul licenței pe care le dobândesc în urma schimbului de experiență cu IBM”, mai precizează și Bogdan Irimie.
Parteneriatul dintre Universitatea de Vest și liderul din domeniul IT a fost reînnoit pentru încă cinci ani. Anul acesta, la Facultatea de Matematică – Informatică din cadrul UVT concurența a fost de zece candidați pe un loc bugetat.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Andrei Marina