Sârbii, bulgarii, maghiarii, dar şi cetăţenii de etnie romă. Cu toţii s-au întrecut în diverse reţete de preparare a gulaşului la ceaun, dar şi în meşteşuguri. Gulaşul de oaie a fost preferatul pofticioşilor.
”Gulaşul aşa se face, cu carne de oaie”. - De când ştiţi reţeta? ”Din strămoşi, demult”, - Aţi avut clienţi, oameni care să guste? ”Vai de capul meu, cum să nu, e plin, dăm la toată lumea”, spune un bucătar al comunităţii romilor.
Nici maghiarii nu s-au lăsat mai prejos. Reţeta gulaşului nu a fost însă dezvăluită.”Reţetele sunt secrete şi se predau din generaţie în generaţie”, afirmă Csaba Fazakas, reprezentant al comunităţii maghiare.
De cealaltă parte, comunitatea bulgarilor s-a mândrit cu bunătăţi gătite în cuptor. ”Cozonac cu brânză cu nucă şi cu brânză şi cu mac, gogoşi, langoşi şi colăcei cu brânză şi cozonac, tot cu brânză sărată”, a enumerat Maria Moară, reprezentant al comunităţii bulgarilor.
Sute de persoane au vizitat standurile bucătarilor, unde au degustat preparatele fără să plătească: ”Foarte reuşit totul şi mâncarea e foarte bună”, - Ce vă place la festival? ”Tot îmi place, muzica, toată muzica şi dansurile”.
După ce s-au înfruptat bine din bucate, gurmanzii şi-au luat şi porţia de distracţie. S-au prins în horă, pe melodiile interpretate de ansamblurile de muzică populară invitate de organizatori să întreţină atmosfera în Parcul Rozelor.
Reporter: Maria Rohnean Operator: Viorel Jiva Editor web: Călin Țenche