- De ce v-au adus? ”Nu ştiu...”, - Nu ştiţi de ce v-au adus aici? ”Nu, nu ştiu”. Persoanele suspectate de trafic cu migranţi au fost aduse la sediul DIICOT Timişoara pentru audieri. Opt dintre membrii reţelei au fost reţinuţi, iar magistraţii vor decide dacă rămân în arest preventiv. Reţeaua a fost destructurată în urma unui flagrant realizat de poliţiştii de frontieră timişeni, chiar în momentul în care un grup de migranţi încercau să treacă frontiera ilegal, pe jos, în apropierea localităţii Cenad. Ulterior, anchetatorii au descins la mai multe adrese din Timişoara şi Bucureşti, dar şi din judeţul Alba.
Trei migranţi au fost descoperiţi de către anchetatori, chiar în această casă. Aceştia aşteptau să fie transportaţi, în următoarele zile, peste hotare.
Gruparea avea trei filiere. O parte se ocupa cu racolarea migranţilor, alţi membri îi adăposteau, iar ultimii aveau reponsabilitatea transportului peste graniţă. ”Cetăţenii români aveau rolul de-a transporta persoanele străine în zona de frontieră, pentru a fi călăuzite pentru a trece frontiera ilegal şi a le lua de pe partea maghiară, iar cetăţenii străini aveau rol de racolare a cetăţenilor afro-asiatici din centrele de cazare”, afirmă Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al ITPF Timişoara.
Fiecare migrant care reuşea să treacă frontiera spre ţările din Europa de Vest achita traficanţilor o sumă cuprinsă între 1400 şi 1600 de euro. Gruparea acţiona de mai bine de un an, însă poliţiştii au intrat pe fir în luna aprilie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii reţelei riscă până la 12 ani de închisoare pentru trafic de persoane şi constituire de grup infracţional organizat.
Reporter: Maria Rohnean Operator: Dan Şoşdean Editor web: Călin Țenche