”Pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu, autorităţile au plătit, din bani publici, peste 16 milioane de lei. În urmă cu cinci ani, experţii tehnici le-au atras atenţia că lucrarea este de proastă calitate, fapt ce se vede şi astăzi. Această groapă este doar un exemplu. Acum, garanţia lucrării a expirat, aşa că firma de construcţii nu mai are nicio obligaţie să repare asfaltul crăpat”, spune Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Şoferii nu au altă varinată decât să conducă prudent şi să facă slalom printre gropi:
”Tre' să evităm şi canale şi gropi şi tot. Nu veau să jignesc. Oricum e urât. Îi foarte prost. Băgăm bani în maşinile astea şi când ţi-i lumea mai dragă vine o groapă şi trebuie să o fereşti. Ce să facem, asta e la noi!”, ”Se vede rezultatul investiţiei”, - Şi acest rezultat este? ”Superb! Cu ghilimelele de rigoare”.
În 2010, autorităţile au reţinut de la firma de construţii suma de 800.000 de lei, garanţie de bună practică. În luna martie a acestui an, reporterii Digi24 Timişoara au descoperit faptul că banii au dispărut şi încă nu se ştie cum a fost posibil acest lucru. Problema este că, din acei bani, municipalitatea ar fi putut că facă reparaţiile necesare. Asta, în condiţiile în care firma nu mai poate fi trasă la răspundere şi nici acţionată în instanţă pentru că se află în insolvenţă din 2012.
”Confortul, fiind în insolvenţă, nu se poate sau nu cred că s-ar putea angaja să facă operaţiunea de remediere. Dar sigur că banii de garanţie de bună execuţie pentru aceea au fost constituiţi în conturile Confortului în favoarea primăriei pentru a fi utilizaţi exact în situaţii de genul. Există această suspiciune cu privire la dispariţia unei sume de bani de acolo. Administratorul judiciar a făcut şi o plângere penală pe această temă”, ne-a precizat Marius Moţ, administratorul judiciar al firmei de construcţii.
Aşa că, acum, conducerea primăriei s-a trezit şi cu banii daţi, şi cu asfaltul crăpat. Iar dacă nu vor recupera cei 800.000 de lei, atunci reparaţiile, absolut necesare, vor fi făcute tot pe banii timişorenilor.
”Noi nu avem cum să acceptăm o lucrare care n-a fost făcută la parametri de calitate corespunzători. Noi putem să intervenim pe bugetul local, dar prin instanţă încercăm să recuperăm banii de la firma care nu s-a achitat de obligaţiile avute”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Comisia de recepţie din cadrul primăriei se va întruni peste 15 zile şi va analiza situaţia. Pentru a stabili în ce condiţii au dispărut, însă, banii din conturile administraţiei locale e nevoie de ajutorul organelor de anchetă.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche