”Aici aveți un cristal mai mare, tot de siliciu, care poate fi folosit atât pentru industria fotovoltaică, pentru panourile solare cât și pentru industria electronică”. Practic, munca lui Daniel Vizman în laboratoarele Universității de Vest e "aur" pentru japonezii și sud-coreenii implicați în realizarea produselor electronice. Ca să ajungă la acest nivel, cercetătorul a lucrat 20 de ani cu cel mai mare institut din Germania. Din această colaborare a rezultat un program indispensabil în era tehnologiei, pentru fabricarea cristalelor din siliciu.
”E vorba de transferul de căldură, de curgerea topiturii, a fluidelor din interior, de procesele de solidificare. Aceste procese fiind guvernate de niște ecuații foarte complicate, nu se pot rezolva ușor și pentru asta s-a dezvoltat un program pe calculator”, spune prof. dr. Daniel Vizman, cercetător, de la Facultatea de Fizică a Universității de Vest Timișoara.
Proiectul coordonat de Daniel Vizman a avut un real succes, motiv pentru care, în urmă cu aproape zece ani, japonezii l-au chemat să le explice cum funcționează programul ce stabilește procesul fizic de obținere a cristaleleor din siliciu.
El ne-a arătat corespondența purtată: ”Un exemplu este un răspuns al unui colaborator de la Covalent Materials, aceasta fiind divizia de siliciu care s-a desprins din Toshiba și spune că au folosit programul”.
”Companiile japoneze sunt cu totul altfel decât cele din Europa. Tehnologia pe care o au este mult superioară. Noi am avut noroc că am avut programul care a fost interesant pentru ei, dar niciodată nu ne-au arătat schema instalației lor”, ne-a declarat prof. dr. Daniel Vizman.
Costul ridicat al producției e principalul motiv pentru care astfel de cristale nu se fabrică în România, ca de altfel, niciunde în Europa. În momentul de față, producția de siliciu se desfășoară în proporție de 80% în țările asiatice.Ne-a arătat cum se dezvoltă un cristal de siliciu: ”Avem un creuzet, în care se pune materia primă, acestea sunt resturi de siliciu, care ulterior se topește în această instalație”.
Un cristal de siliciu de 500 kg sau o plăcuță, cum o denumesc specialistii, cu un diametru de 30-40 cm, poate costa și 100.000 euro. După ce este descompusă în bucați, aceasta are numeroase întrebuințări. Una dintre ele este în industria panourilor solare.
”La ora actuală, plăcuțele de siliciu ocupă 90% din piața mondială. Dacă vă uitați la panou, fiecate celulă solară este realizată printr-o asemenea celulă de siliciu. Este dispozitivul care transformă energia de la soare în energie electrică”, precizează Marius Paulescu, specialist testare panouri solare.
Chiar și aparatele care, în zilele noastre par o banalitate, cum ar fi televizorul sau telefonul mobil, au în componența lor o plăcuță din cristal de siliciu. Aceasta este practic baza microprocesorului său, altfel spus, inima gadgeturilor pe care le folosim în fiecare zi.
Pentru munca sa, Daniel Vizman a fost distins cu premiul cu premiul „Constantin Miculescu" al Academiei Române - Secția Științe Fizice, dar și cu bucuria că munca sa, se regăsește în casa fiecărui român, prin prisma aparatelor electronice.
Invitat în cadrul jurnalului Digi24 Timișoara a fost prof. dr. Daniel Vizman, cercetător, de la Facultatea de Fizică a Universității de Vest Timișoara
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche