Foste spitale, actuale ruine. Bolnavii din Ciacova şi Buziaş, nevoiţi să facă zeci de kilometri să se trateze

Data publicării:
ruine prima

Centrul de Permanenţă şi cabinetele a patru medici de familie sunt sigurele locuri în care cei peste 5.000 de locuitori din Ciacova primesc asistenţă medicală. Insuficiente, susţin oamenii: - Cât de mare nevoie aţi avea de un spital aici? ”Foarte mare nevoie am avea. Şi eu am căzut acasă, mi-am spart capul şi a trebuit să plătesc o maşină să mă ducă la Timişoara”, ”Era nevoie foarte mare de spital pentru că aici s-au tratat foarte multe boli”, ”Sunt șapte-opt comune, Ghiladul, Gadul, Cebza, Obad, sunt foarte multe sate care au bătrâni şi ar avea nevoie”.

 

Nefolosită de aproape trei ani, clădirea în care înainte funcţiona Centrul de Sănătate din Ciacova a început să se degradeze. Pereţii sunt plini de igrasie, iar tencuiala a început să cadă.

 

Cum în oraş sunt deja suficiente cămine pentru vârstnici, înfiinţarea unuia nou este inutilă, spune Filip Petru, primarul oraşului Ciacova. Şi, oricum, nu sunt bani pentru o eventuală schimbare a destinaţiei imobilului: ”Primăria nu dispune de fonduri ca să deschidă un Centru de Îngrijire sau un spital, pentru că necesită foarte mulţi bani, bugetul nostru local este foarte redus şi nu putem să facem acest lucru”.

Situaţia este asemenătoare şi la Buziaş, un alt oraş unde spitalul a fost desfiinţat în 2011. ”Avem două ambulanţe, avem un UPU cu care colaborăm care este pentru Urgenţă, ce consideră ei, noi ducem la Timişoara”, spune Gheorghe Drăgan, angajat UPU Buziaş.

 

În plus, mai există patru medici de familie şi o policlinică privată, iar acestea sunt toate serviciile medicale pentru cei peste 7.000 de locuritori ai oraşului Buziaş. ”Se întâmplă ceva, trebuie să mergi la Timişoara. E un dezastru. Spitalul ar fi un bob de aur pentru noi”, ”Nu există un spital, este mare nevoie, bineînţeles, şi noi care avem copii acasă avem nevoie oricând de un spital”, ”Atâta că mai este urgenţa, nu e spital şi ne trimite pe la Timişoara”, afirmă localnicii.



În clădirea fostului Centru de Sănătate din Buziaş funcţionează o clinică privată şi Unitatea de Primiri Urgenţe. Restul imobilului, care aparţine primăriei din localitate, este nefolosit şi se află într-o stare avansată de degradare, situaţie despre care administraţia locală nu vrea să vorbească: reprezentanţii Primăriei din Buziaş au refuzat să facă orice fel de declaraţii în legătură cu acest subiect.

Cele două unităţi medicale din Timiş au fost desfiinţate în 2011 de Ministerul Sănătăţii, alături de alte 65 de spitale din ţară.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...