Cursuri de antreprenoriat şi competenţe IT, de maşinist utilaje agricole, administrator de pensiune sau lucrător în comerţ. Sunt numai câteva dintre sesiunile de formare organizate în mai multe comune din vestul României.
„Pe tot parcursul proiectului vor avea asistenţă din partea noastră, cursuri de formare profesională care după terminarea lor vor reuşi să le facă angajarea la o firmă", spune Florica Chiriţă, director general CCIA Timiş.
Autorităţile locale vor să se folosească de experienţa profesioniştilor din domeniu pentru a demara, de anul viitor, noi proiecte de formare profesională încă de pe băncile şcolii. „Am intrat în proiectul ăsta cu gândul ca de anul viitor să facem o şcoală profesională. Şi asta e ca un test pentru capacităţile noastre de a gestiona un asemenea program", precizează Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă.
Activităţile derulate sunt urmărite de specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă.
„Aceste proiecte europene, mai ales cel care se lansează astăzi în mediul rural, rezolvă foarte mult problema ocupării forţei de muncă în mediul rural. Sigur, acolo, foarte mulţi sunt şomeri, foarte multe persoane caută un loc de muncă", a afirmat Pavel Kassai, directorul ITM Timiş.
Valoarea totală a finanţării este de peste 9 milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche