Proiectele prevăzute și aprobate deja de toate organismele naționale şi europene vizează, pe de o parte, extinderea rețelei de apă și canalizare, precum și realizarea unui sistem modern de colectare a deșeurilor.
"Un județ întreg așteaptă să aibă un serviciu modern de colectare a deșeurilor, un serviciu de colectare selectivă a deșeurilor, așa cum cere Uniunea Europeană, noi suntem pregătiți să-l facem, dar există această problemă legată de conflictul din comuna Târnova" spune Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Judeţean Arad.
43.000 de pubele cumpărate din banii Uniunii Europene stau de mai bine de un an depozitate în incinta Aeroportului Arad și nu pot fi distribuite. În ceea ce privește extiderea rețelei de apă și canalizare, 9 comune, totalizând peste 25.000 de locuitori, riscă să piardă finațarea dacă problema nu se va rezolva până la sfârșitul lunii septembrie.
Vasile Matei, secretarul Primăriei Tauț, spune: "Faptul că alte comune nu participă la acest proiect ne afectează foarte mult. Afectează în primul rând toți cetățenii din comuna Tauț".
În lipsa primarului aflat în concediu, consilierii din Târnova se apără și spun că ei au făcut tot ce le-a stat în putință să repare răul făcut. Decizia de dizolvare a consiliului a fost între timp atacată la Curtea de Apel Timișoara, așa că în luna septembrie aproape sigur nu se vor organiza alegeri.
Dorin Jiva, fostul viceprimaral din Târnova, ne-a declarat: "Noi considerăm că doar domnul primar poate să facă ceva. Și este vinovat! Să vedem instanța ce va hotărî".
Consiliul Local al Comunei Târnova a fost dizolvat în urma unei decizii a Tribunalului Arad care a constatat că adunarea nu a luat nici o hotărâre anul acesta, iar aleșii nu au reușit să se adune în număr suficient pentru a avea cvorum trei ședințe la rând.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Răzvan Bulacu