Unul dintre păgubiţi povesteşte că a semnat în luna mai a acestui an un contract de finanțare pe 10 ani. Aşa cum i-a cerut firma reclamată acum la Poliţie, a achitat o garanţie în valoare de 21.000 de lei. Cu banii economisiţi din salariul lunar, omul a început să plătească şi ratele. Şi, spune el, deşi a virat la timp sumele în contul societăţii, finanţarea promisă nu a mai venit nici până în ziua de astăzi: ”Trebuia să primesc 300 de milioane din care n-am primit niciun ban. Am apucat să pun a doua rată și după aceea am stopat. Gata, mi-am dat seama că este o țeapă”.
Şi Violeta Moțolică susţine că a fost înselată de aceeaşi firmă. Femeia spune că s-a prezentat luna trecută la sediul societăţii cu o copie după buletin, contractul de muncă și trei fluturași de salariu. A achitat aproximativ 1.600 de lei pentru o finanţare de 30.000 de lei, bani care nu au mai venit. Femeia avea nevoie de împrumut şi spera să folosească sumele pentru renovarea casei.
”Am vândut - că nu aveam de unde să iau mai repede banii - porcul din cocină, cu 13 milioane, restul de bani i-am luat de la maică-mea, am pus banii la un loc și m-am dus și am depus banii la ei. Nici în zi de astăzi nu mi-au mai dat banii ăia 300 de milioane, dar noi sutem obligați să plătim”, afirmă Violeta Moțolică.
Contactați telefonic, reprezentanți firmei din Timișoara nu au dorit să dea nicio declaraţie oficială. Procedura ne-a explicat-o, în schimb, una dintre angajate, care a fost filmată cu camera ascunsă: - După ce facem contractul cam în cât timp pot să obțin creditul? ”Termenul cel mai rapid este începând cu luna următoare semnării contractului. Depinde de fondul care se strânge într-o lună, depinde câte cereri sunt. Înțelegeți? Noi lucrăm cu închidere de lună. La fiecare sfârșit de lună, facem plăți. În funcție de fondul care îl avem într-o lună, atâtea plăți putem să achităm”.
Sediul central al firmei este în Cluj-Napoca. Acolo nu e nimeni de găsit, este doar un proces verbal aici afișat de comisarii de la Protecția Consumatorilor din Cluj, în care aceștia îi somează pe administratorii firmei la plata mai multor amenzi aplicate anterior.
În total, la Poliţie au fost depuse până acum, patru plângeri. Iar ancheta în acest caz este în derulare. Clienţii spun că încă încearcă să recupereze sumele depuse în contul fimei. Unii dintre ei au mai mult de patru luni de când au semnat contractele.
Reporter: Corina Sfia/Bianca Șomlea
Operator: Adrian Hrișcu/Roland Zsurzsan
Editor web: Călin Țenche