Potrivit autorităților, acesta este cel mai mare contract semnat până acum prin programul operaţional 2007 - 2013. Un proiect prin care primarul Nicolae Robu spune că vrea să se schimbe atât culoarea orașului, cât și condițiile de locuit. ”În primăvară, orașul va fi plin de schele, pentru că pe un număr mare de străzi, străzile de mare vizibilitate, în primul rând vom avea lucrări de anvelopare care vor eficientiza energetic blocurile respective și le vor da cu totul un alt aspect decât cel mohorât”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Blocurile incluse în proiectul de reabilitare se află pe Calea Șagului, pe Bulevardul Liviu Rebreanu, pe strada Venus, Calea Martirilor, strada Constantin Prezan, Calea Aradului, Calea Sever Bocu și Bulevardul Take Ionescu. Lucrările vor începe în primăvara anului viitor și trebuie să fie gata în 2016.
”Este unul dintre cele mai mari la nivel național, este cel mai mare proiect atât din punct de vedere al valorii, cât și din punct de vedere al numărului de persoane care vor fi implicat eși vor beneficia de aceste fonduri”, spune Sorin Maxim, director general ADR Vest.
Reprezentanții asociațiilor de locatari spun că procesul de reabilitare este unul lent, raportat la alte orașe din România. ”N-aș putea să spun că Timișoara stă bine privind reabilitarea termică dacă facem comparație cu alte orașe care au reușit în câțiva ani să reabiliteze mult mai multe blocuri. S-a ajuns la 51 de blocuri după ce s-a semnat astăzi, un număr prea puțin pentru Timișoara dacă să ne gândim câte blocuri sunt în Timișoara”, afirmă Petru Olariu, președintele FALT.
”Este foarte bine să le reabiliteze termic pentru faptul că energia termică va fi economisită foarte mult și confortul în apartament este mult mai mare”, ”Va fi mai bine singur, la cele care s-a făcut reabilitarea, să știți că se vede”, ”Înainte de reabilitare mă acopeream cu plapumă, cu dună, cu de toate, acum sincer îți spun, acum iarna, mă acopăr cu o pătură”, ”Promisiunile se fac din an în an, dar nu se văd rezultate”, spun timișorenii.
Municipalitatea mai așteaptă semnarea a încă două cereri de finanțare. Potrivit autorităților, 70% din suma necesară anvelopării blocurilor vine din finanțare europeană, iar diferența de 30% este suportată de locatari.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche